grupna putnik
52. „BEOGRADSKI POBEDNIK”
Bačić predvodi srpske Orlove, opravdano odsutni iskusni seniori
 
Ostalo je manje od dva dana do početka drugog najstarijeg turnira u Evropi. Umesto da, kao nekada, stranice u novinama pune izveštaji sa treninga nacionalnog tima, da se već sada traži karta više za sva tri dana “Beogradskog pobednika” jedva se oseti da u petak počinje 52. “Beogradski pobednik”. Turnir koji je kroz istoriju ugostio, među konopcima, šampione, udarače, one koji su sada zaboravljeni i kojih se samo sećamo.  
Izbledela je plemenita veština, izbledelo je pesničenje u Srbiji ali i u svetu ali se, čini se, sve to polako vraća. Skinute su kacige i boks je dobio, ponovo, na atraktivnosti. Ostaje da se vidi kako će to biti u srpskoj prestonici. Ovogodišnji „Beogradski pobednik” okupiće od 25. do 27. aprila u zemunskom SPC „Pinki” 72 boksera iz 11 selekcija, među kojima se očekuje učešće 10 boraca iz Srbije.
Prema najavama na konferenciji za medije u beogradskom hotelu „Park” koju je otvorio predsednik BS Beograda Božidar Tadić, ljubitelji boksa u Srbiji mogli bi da budu svedoci u naredna četiri dana okretanja nove stranice u pisanju istorije srpske „plemenite veštine”.
U magični četvorougao, pod svodove zemunske hale Pinki izlazi nova generacija boksera predvođena selektorom I trenerom Stevom Pašćanom.
Neće publika moći da vidi Acu Drenovaka, Branimira Stankovića niti ostale iz njihove generacije koji su poslednjih sedam, osam godina bili okosnica reprezentacije ali će lider novog tima biti Vanja Bačić (60kg).
On je pre tri godine, tada 18- godišnjak, boksovao u finalu 49. „Pobednika” protiv svetskog šampiona, Mongolca Purevdorja Serdambe. U totalno izjednačenoj borbi, gde je ishod mogao biti i obrnut, a da to ne bude nepravedno, slavio je Mongolac i te godine osvajio trofej.
Uz super talentovanog Subotičanina, boje Srbije braniće još četvorica momaka: Miloš Janković (60kg), Denis Memetović (75kg), Miljan Stevović (81kg) i Andrej Pešić (91kg).
– Radi se o generaciji boksera na koje računamo u naredna dva olimpijska ciklusa. Očekujem da se dvojica od njih kvalifikuju na Olimpijske igre u Rio de Žaneiru – rekao je Pašćan.
Pored pomenute petorke Orlova, koji su formu brusili na mini pripremama u Žablju, na „Pobedniku” bi trebali da boksuju Nenad Dimitrijević (56kg), Lazar Stojanović (69kg), Marjan Antić (81kg), Dragan Veljković (91kg) i Vladan Babić (+91kg).
Ipak, da nije sve samo crno….
Fale iskusni bokseri, neki će reći da timu fali bokser kao što je to bio Zoran Mitrović, da podigne publiku na noge, da koketira sa publikom i protivnikom, da se poigrava sa njim, da pleše na ringu i tako pokaže sve čari plemenite veštine. Danas na konferenciji petorica momaka delovala je smireno i spremno za predstupajuće takmičenje ali su i rekli da će pružiti maksimum na ringu jer je nastup za reprezentaciju za ponos!
Možda su upravo ovo mnogi zaboravili, ili ne!
 
Ekipa Kanade već u Beogradu
Selekcija Kanade stigla je u Beograd sa devetoricom boksera, a pored boraca zemlje iz Severne Amerike, učestvovaće još bokseri Jermenije (8), Mađarske (8), Češke (6), Albanije (6), Novog Zelanda (6), Italije (5), Nemačke (5), Slovačke (5) i Kipra (4) i Srbije (10).
Eliminacije su sutra od 15 časova, polufinale u subotu u istom terminu, a finale dan kasnije od 18 časova. Ulaz je besplatan. Organizator je odštampao 2000 ulaznica i podeliće ih klubovima BS Beograda.
 
Od sledeće godine turnir četiri dana
Prvi čovek Bokserskog saveza Beograda Božidar Tadić najavio je vraćanje starog sjaja „Pobedniku”.
– Od naredne godine turnir će imati četiri takmičarska dana, a verujem da će i više domaćih boksera učestvovati. Obezbedićemo uslove da će bokserima biti u interesu da učestvuju – najavio je Tadić.
Povezana vest:  Mićko Žižić protiv Ozeklera za prvaka Mediterana