teenager-sleepingLoš san kod tinejdžera, problemi u kasnijem uzrastu

Problemi sa spavanjem u tinejdžerskom uzrastu rani su znak problema s alkoholom, drogama i polnim ponašanjem u kasnijoj dobi, ističu amrički naučnici.
Zato stručnjaci pozivaju roditelje da više pažnje posvete da im deca spavaju dovoljno, a u drugoj studiji upućuju na to da je čvrst san ključan za donošenje ispravnih odluka, prenosi Bi-Bi-Si.
U studiji objavljenoj u naučnom časopisu „Alcoholism: Clinical and Experimental Researć“, naučnici su analizirali podatke o oko 6.500 adolescenata u Americi.
Pri tom su pratili njihove obrasce spavanja, konzumiranje alkohola i droga u tri faze nacionalnog istraživanja između 1994. i 2002. godine.
Oni koji su slabo spavali imali su u to vreme najviše problema s alkoholom i narkoticima, pokazala je analiza, ali je strucnjake interesovalo i da li je manjak sna povezan s tim problemima u kasnijim fazama života.
Tako se došlo do podataka koji navode da su tinejdžeri koji su barem jednom nedeljno spavali loše češće pili, u pijanom stanju su ulazili u polne odnose zbog kojih su kasnije zažalili ili su koristili drogu kasnije u životu.
Takođe, analiza je pokazala da, što su problemi sa spavanjem bili veći, to je snažnija bila veza s porocima.
„Obično ne razmišljamo o tome koliko je san važan, ali naši rezultati su pokazali da je on dobar pokazatelj nekih ozbiljnih kasnijih problema“, rekla je Maria Vong sa univerziteta u Ajdahou.

Povezana vest:  Televizor u dečijoj sobi podstiče gojaznost