floyd-mayweather-jr1 copy

Flojd izabrao Berta, navijači pobesneli

Najbolji borac sveta Flojd Mejveder objavio je danas zvanično da će se u poslednjoj borbi svoje karijere sastati sa Andreom Bertom, što je u svetu boksa već nedeljama znalo, ali je ipak izazvalo veliki gnev ljubitelja plemenite veštine.Svetski prvak u velter kategoriji i prvi na opštoj listi najboljih boraca („pound for pound“) objavio je putem drušrvenih mreža da će se sa Bertom sastati 12. septembra u Las Vegasu. Meč će biti prenošen na mreži Šoutajm (Showtime). Mejveder ima 48 pobeda iz 48 mečeva, a očekivanim trijumfom nad Bertom će izjednačiti rekord teškaša Rokija Marćana, koji se povukao kao šampion sa 49 trijumfa bez poraza.
Berto je predstavljao Haiti na Olimpijskim igrama 2004. godine, ali ima američki pasoš. On je svojevremeno bio jedna od velikih nada boksa i bio je šampion u verziji Svetskog bokserskog saveta (WBC), a posle i u verziji Međunarodnog bokserskog saveza (IBF). U karijeri je zabeležio 30 pobeda i tri poraza, ali sva tri izgubljena meča pretrpeo je u poslednjih šest mečeva.
Bertov pad počeo je 2011. godine kada je u sjajnoj borbi na poene izgubio od Viktora Ortiza (koga je kasnije Mejveder nokautirao). Oba borca su tada padala na pod, ali je Ortiz tada slavio na poene. Berto je iste godine osvojio IBF pojas kada je pobedio Slovenca Jana Zaveka, ali je već u sledećem meču ubedljivo na poene izgubio od Roberta Gerera (koji je takođe posle toga izgubio od Mejvedera).
Nakon toga je pretpeo i svoj prvi nokaut, pošto ga je u 12. rundi zaustavio Hesus Soto Karas. Berto je posle toga zabeležio dve pobede protiv slabije rangiranih protivnika. Ljubitelji boksa ga opisuju kao zabavnog ali ograničenog borca, a dugo je prisutna šala da Mejveder bira svoje protivnike po tome da li su pobedili Berta.
Mejveder u meč sa Bertom ulazi posle najveće pobede u svojoj karijeri, kada je u maju na poene pobedio drugog najboljeg borca sveta Menija Pakjaa, što je bio meč koji je doneo najviše novca u istoriji boksa.
Izbor Berta za poslednjeg protivnika u karijeri nikome od novinara i navijača nije bio jasan, pogotovo zato što je velter kategorija prepuna talentovanih i kvalitetnih boraca, kao što su Timoti Bredli, WBA šampion Kit Turman, Šon Porter, Kel Bruk ili Amir Kan.
Mejveder ima nadimak „Novac“ i u skoro svakom intervjuu i obraćanju javnosti isticao je da mu je zarada na prvom mestu, ali se Amerikanac, koji je obično imun na kritike, sada našao na opštem udaru navijača i novinara.
Stručni mediji i mediji koji se bave boksom su u svojim elektronskim izdanjima ovu odluku nazivali „apsurdnom“, „bizarnom“, „beskičmenom“, „neshvatljivom“, „sramnom“ i slično.
Pojedini bokserski sajtovi koji su apsolutno naklonjeni Mejvederu uzdržali su se od uobičajenih pohvalnih komentara na račun protivnika, a društveni mediji i forumi „eksplodirali“ su salvama pogrda na račun Amerikanca, u kojima ga najčešće nazivaju „kukavicom“ ili obećavaju da neće dati novac za tu borbu, i opominju ga da ne sme više sebe da naziva „najboljim svih vremena“.
Sa druge strane, dve objavljene uvodne borbe su odlične same po sebi. Portorikanac Roman „Roki“ Martinez braniće svoj pojas u superpero kategoriji u verziji WBO protiv meksičkog veterana Orlanda Salida, što je revanš njihovog sjajnog duela iz aprila. Martinez je tada pobedio na poene, a meč je ušao u konkurenciju za jedan od najboljih u ovoj godini i postao još jedno bitno poglavlje u velikom bokserskom rivalstvu Portorika i Meksika.
U drugoj borbi, Šveđanin Badu Džek „Trbosek“ braniće svoj pojas super srednje kategorije u verziji WBC protiv „Svetog“ Džordža Grovsa iz Britanije.

Povezana vest:  VEČE PROFI BOKSA U HOTELU JUGOSLAVIJA, Pudar u ringu u petak uveče protiv Avile