IMG_9491

Mozak, a ne mišići presudan za snagu karate udaraca

 

Izgleda da um ne samo da caruje, već i klade valja! Britanski naučnici su utvrdili da je zapravo snaga uma, a ne brutalna sila, ona koja iskusnim karatistima omogućava da slome ciglu udarcem golom rukom.

Oni su otkrili da dugogodišnje treniranje borilačkih veština dovodi do premena u mozgu.

Istraživači su uporedili udarce 12 majstora karatea sa udarcima 12 početnika i ustanovili da se tajna crnog pojasa ne krije u snazi mišića, već u sposobnosti koordinacije brzine ramena i ručnog zgloba.

Povezana vest:  TEKVONDO, Nadica Božanić zlatna na kadetskom EP

Ta koordinacija omogućava postizanje većeg ubrzanja i veće snage udarca, navode naučnici u studiji objavljenoj u časopisu „Cerebralni korteks“ (Cerebral Cortex).

Prilikom skeniranja mozgova volontera obe grupe, otkrili su da karatisti sa jačim udarcem imaju promene u beloj moždanoj masi koja ima sprovodnu ulogu, tj. vrši transmisiju informacija iz različitih delova mozga.

Što su karatisti duže trenirali, to su ove promene na njihovom mozgu bili značajnije.

Povezana vest:  Putinu uručen crni pojas deveti dan u tekvondou

-Nosioci crnog pojasa su bili u stanju da uzastopno koordiniraju svoje udarce na nivou koji je početnicima nedostupan – kazao je koautor studije Ed Roberts sa Imperijal koledža u Londonu.

Naučnici tu sposobnost dovode u vezu sa usklađenošću neuralnih konekcija u malom mozgu (koji kontroliše motoriku), što omogućava prekaljenim karatistima da izuzetno precizno sinhronizuju pokrete ruke i trupa.

Povezana vest:  Borovčanin i Vesić: SP u boksu promocija Beograda i Srbije

Oni veruju da tokom napredovanja u procesu učenja neke veštine, dolazi do prilagođavanja obrazaca moždane aktivnosti, pa samim tim i do promena na samoj strukturi mozga.

-Ovo otkriće nam pomaže u razumevanju uticaja bele mase na koordinaciju motorike – kazao je Roberts.