wingsuit-piloti-leteli-su-brzinom-217-km-hRed Bull Aces – prva wingsuit 4 cross trka

Novi spektakularni sport nedavno je doživeo svoju premijeru iznad Kalifornije gde se 52 najboljih wingsuit pilota u svetu trkalo leteći brzinom i do 217 km/h niz slalom stazu na nebu.
Endi Farington iz SAD osvojio je prvu Red Bull Aces Wingsuit 4 Cross trku u četvrtak na nebu iznad kalifornijskog grada Oukdejla, leteći neverovatnom brzinom i ostaviviši iza sebe troje rivala u finalu.
Letači su iskakali iz aviona na visini od 2.135 metara i pri velikim brzinama i na tako velikoj visini trebalo je da prođu četiri kapije pre nego što stignu na finiš liniju koja je bila na oko 1.000 metara. Drugo mesto osvojio je Noa Banson (SAD), a treće Džulijan Bule (Južna Afrika).
Ovo je neverovatno, najveći domet ovog sporta i početak prave revolucije! -izjavio je Endi Farington.
On je stazu preleteo za 40.16 skeundi, postavljajući ujedno i rekord, a smatra da ovaj novi sport ima za cilj da wingsuit letenje učini bezbednijim tako što će i start i početak biti na velikim visinama.
– U pitanju je trka i ovo je način da napravite takmičenje. Trkate se sa ljudima koji su odmah pored vas, u isto vreme i na istoj stazi – kao u bilo kom drugom sportu. Kao na primer skijanje. Ili potrefiš kapiju ili ne. Ili stigneš pre svih ostalih ili ne. A sve to radiš u vazduhu, 2.000 metara iznad zemlje – kaže Farington koji je inače profesionalni padobranac, a bio je i kaskader u filmu „Transformers 3“.
Format trke je sličan kao kod ski cross trka samo na nebu, sa četiri wingsuit letača koji se bore jedan protiv drugog i pritom testiraju svoje veštine i hrabrost dok lete niz slalom stazu. Od momenta kada su iskočili iz aviona, trkači su leteli neverovatnom brzinom do prve kapije na 1.980 metara, a potom i do sledeće tri od kojih je poslednja bila na 1.060 metara. Takmičari su na visini od 915 metara otvarali padobrane.
Na ovoj trci učestvovalo je i pet žena koje su se takmičili na apslutno istoj stazi i po istim pravilima kao i muškarci. Najbrža među damama bila je Keti Hansen, a to je stavilo na 32 poziciju u sveukupnom plasmanu.

Povezana vest:  Feliks Baumgartner u Njujorku: fanovi, medijska pomama i UN

Rezultati Red Bull Aces:
1. Endi Farington (USA)
2. Noa Banson (USA)
3. Džulijan Bule (RSA)
4. Džoni Florez (COL)
5. David Kovel (SAD)
6. Sebastijan Alvares (CHL)
7. Džejson Molecki (CAN)
8. Čarli Kurlinkus (USA)

PHOTO: Jörg Mitter/Red Bull Content Pool