ralf-fajns

Holivud i američka nezavisna produkcija na Festu

 

Ovogodišnji, 39. Fest u svom programu „Holivud“ sjediniće glavni tok savremene američke igrane produkcije, koji stiže iz velikih kompanija „Paramaunt“, „Vorner“, „Univerzal“, ali i nezavisna ostvarenja koja promovišu „Fokus fičers“ i „Foks serčlajt“, najavila je danas Direkcija Festa.

Publika će videti filmove „Put u nepoznato“, „Crni labud“, „Čovek zvani hrabrost“, „Drugi život“. Povezuje ih veliki broj nominacija za nagradu Oskar i istovremeno odličan uspeh na blagajnama, što je svojevrsni presedan jer nije reč o klasičnim blokbasterima već o veoma slojevitim filmovima.

Povezana vest:  Tejlor Lotner u trileru

Te i ostale naslove iz programske celine „Holivud“ potpisuju i u njima igraju trenutno najaktuelnija imena američkog filma. Među njima su Klint Istvud, Daren Aronovski, Braća Koen, Dag Liman, Džordž Kluni, Nikol Kidmen, Natali Portman, Mia Kunis, Džef Bridžis, Džoš Brolin, Šon Pen.

Glavna zvezda je Met Dejmon koji se pojavljuje u čak tri filma – „Agenti sudbine“, „Drugi Život“ i „Čovek zvani hrabrost“. U programu Festa Dejmon je zastupljen i u ciklusu „Izabrani dokumentarci“ kao narator u filmu „Globalna kriza“.

Povezana vest:  Hju Džekman vežbao naglasak zbog novog filma

Filmovi iz programa „Holivud“ prikazivaće se u velikoj sali „Sava centra“ i u renoviranoj sali Doma omladine.

Ovogodišnji Fest otvoriće 25. februara film „Koriolan“ britanskog reditelja i glumca Rejfa Fajnsa. Do 6. marta biće prikazano oko 70 filmova u šest programskih celina.

U Direkciji Festa ističu da su američki filmovi kako iz velikih studija tako i nezavisne produkcije bili jedan od stubova ovog festivala kroz njegovu istoriju, od 1971. godine. Defilovali su kroz različite programske okvire, kao što su „Festival festivala“, „Hitovi“, „Američki nezavisni film“, „A Amerika“…

Povezana vest:  Dženifer Aniston se udaje do kraja ove godine

Sedamdesetih i osamdesetih godina 20. veka, u doba blokovske podele sevta, Beograd je kao jedini otvoreni grad u jugoističnoj Evropi bio idealno mesto za promociju i dalji plasman američkih komercijalnih proizvoda.

U to vreme holivudski studiji slali su na Fest i svoje eminentne reditelje i zvezde, podsećaju u Direkciji Festa.