FUDBALSKA-LOPTA

Evropski fudbalski klubovi sve prisutniji u SAD

S rastom popularnosti fudbala u SAD, raste i broj malih Amerikanaca koji žele da budu sledeći Dejvid Bekam ili Lionel Mesi, što nije promaklo vrhunskim timovima koji žele da unovče novi trend. Evropski klubovi poput Barselone, Liverpula ili Arsenala već dugo šalju svoje trenere u američke letnje kampove, ali sad otvaraju I celogodišnje fudbalske akademije kako bi pronašli nove talente, ali i proširili navijačku bazu i poboljšali prilike za zaradu u SAD. 
Broj Amerikanaca koji prati fudbal dostiže nove nivoe, s rekordnim rejtinzima ovogodišenjg Svetskog prvenstva u Brazilu. Televizijska mreža NBC platila je 250 miliona dolara za prava prenosa engleske Premijer lige. Rekordnih 109.318 ljudi je 2. avgusta gledalo prijateljski meč evropskih giganata Mančester junajteda i Real Madrida. U proseku utakmice američke MLS lige prati 18.000 ljudi. 
Do kraja meseca Barselona će otvoriti fudbalasku školu na Floridi – FCB Escola Florida. Slične škole već imaju arentinski tim Boka juniors i engleski Eveton u Njujorku i Konektiketu. Veliki fudbalski klubovi pokušavaju da promovišu svoje brednove u SAD kako bi pridobili srca, ali i novčanike Amerikanaca. Veliki broj navijača u inostranstvu je sve važniji za najveće klubove jer time povećavaju prihode od prenosa utakmice i prodaju stvari s klupskim oznakama. 
-Ako možere pridobiti decu dok su mlada, ona će biti s vama do kraja života – rekao je sportski ekonomista Sajmon Čedvik s Univerziteta u Konventriju. 
Evropski timovi su otvarali fudbalske škole širom sveta 90-tih godina s ciljem da traže igrače i prate njihov razvoj, ali sada je glavni cilj izgradnja brenda, rekao je Sajmon Kupet, autor nekoliko knjiga o ekonomijji sporta. Jednu od prvih akademija otvorio je holandski Ajaks u Kejp Taunu u Južnoj Africi 1999. godine. Kbuv je godišnje u proseku proizvodio tamo sedam profesionalni igrača godišnje, a nekolicina njih je stigla i u evropske lige. 
Barselona je izabrala Floridu za svoju prvu akademiju u SAD i 12. U svetu. Više od 600 dečaka i devojčica u maju je bilo je na probi u Majamiju, a neki od njih su dolazili i iz drugih zemalja pout Haitija, Venecuele i Kanade u želji da zauzmu neko do 384 mesta. 
Oni koji budu izabrani plaćaće 3.000 dolara godišnje, a u cenu ne ulazi smeštaj, hranu ili redovno školovanje. Neki od roditelja kažu da će se preseliti u okolinu, ako im deca budu izabrana. Mnogi roditelji u ovoj akademiji vide šansu za svoje dete u nadi da će stići u Španiju, kao Mesi koji je tamo stigao s 13 godina pošto ga je u Argentini otkrio Bareslonin skaut. 

Povezana vest:  Raubal: Blater da podnese ostavku, a Platini objašnjenje