papa maradonaPapa primio u Vatikanu fudbalske legende, utakmica za mir

Papa Franja primio je u Vatikanu bivše i aktuelne fudbalske zvezde, među kojima i Argentinca Dijega Armanda Maradonu, uoči međuverske utakmice za mir koja je večeras igrana u Rimu.
Papa je dao svoj blagoslov večerašnjoj utakmici i pozvao na „kulturu susretanja“ i na „univerzalne vrednosti“ koje prevazilaze razlike.
Pred fudbalskim legendama Maradonom, Italijanima Đanluiđijem Bufonom i Andreom Pirlom, Francuzom Davidom Trezegeom, Ukrajincem Andrejem Ševčenkom, Izraelcem Josijem Benajunom i Gancem Suli Muntarijem, papa Franja je istakao da su vrednosti fudbala i „lojalnost, deljenje, prihvatanje, dijalog i poverenje“.
Fudbal je primer saživota koji omogućava isključivanje „svake diskriminacije na rasnoj, jezičkoj ili verskoj osnovi“, rekao je on nekoliko sati pre početku meča na Olimpijskom stadionu u Rimu.
Papa je ocenio da je dobro što vernici mogu da očuvaju svoj identitet u sportu, i dodao da „vera treba da vodi miru, a ne mržnji“.
Maslinovo drvo biće posađeno uoči utakmice, koju je organizovao argentinski igrač Havijer Zaneti, a selekori dve ekipe biće trener reprezentacije Argentine Gerardo Tata Martino i trener Arsenala Arsen Venger.

Povezana vest:  JELEN SUPER LIGA, Rezultati utakmica 24. kola i tabela Super lige

PHOTO: Vatican Pool/Getty Images News