Diego FagundezNapadač Nju Inglenda se odlučio za Urugvaj

Fudbaler Nju Inglend Revolušna Dijego Fagundes odlučio je da igra za reprezentaciju Urugvaja, zemlje u kojoj se rodio, a ne SAD, gde je odrastao i gde živi od pete godine.
On je danas agenciji AP kazao da želi da igra u zemlji sa bogatom fudbalskom tradicijom i da se umorio od čekanja ispravnih američkih dokumenata.
-Moji roditelji su došli ovde 2000. godine u potrazi za boljim životom. Ne mogu stvarno da kažem ništa loše. Moja porodica je dobro, a ovde smo imali sve što treba za dobar život – kazao je 19-godišnji igrač.
Ovaj napadač je igrao za mlađe kategorije SAD, ali mu je iz saveza rečeno da ne može da igra za starije kategorije dok ne dobije državljanstvo ili stalno boravište.
Zbog toga je ove godine debitovao za Urugvaj na prvenstvu Južne Amerike za mlađe od 20 godina. Fagundez ima urugvajski pasoš, ali treba da sačeka još nekoliko godina za američki.
-Došao je trenutak kada su mi rekli da ne mogu više da igram za reprezentaciju dok ne postanem državljanin. Mnogo godina je prošlo, jako mnogo, a situacija se nije promenila. Umorio sam se od čekanja na SAD – rekao je Fagundez.
Odluka da se igra za Urugvaj je teža i iz fudbalskog ugla. Zemlja od samo 3,3 miliona stanovnika, manje od Bostona, prestonice države Masačusets u kojoj je igrač odrastao, ima bogatu fudbalsku tradiciju i neke od najvećih fudbalskih zvezda današnjice, kao što su Luis Suarez ili Dijego Forlan.
Tehnički direktor mlade reprezentacije Urugvaja Fabijan Koito kazao je da igrač može da donese nov kvalitet timu.
-On je odrastao na drugačijem fudbalu, a neke od karakteristika njegove igre nemoguće je pronaći kod urugvajskih fudbalera. Uvek se povezuje, igra kratke pasove, vraća te pasove… Drugačije je od našeg stila. Mi smo direktni i vertikalni i želimo da brzo bacimo loptu u napad. Uvek smo bili zainteresovani za to što on nudi – rekao je Koito.

Povezana vest:  Skolari: Barselona ne dozvoljava Neimaru da igra svoju igru

PHOTO: Jonathan Daniel/Getty Images Sport