bogicevic

Bogićević: Prvo privatizacija, pa onda promena takmičnja

Trener čačanskog Borca Bogić Bogićević rekao je danas da je protiv promene načina takmičenja u fudbalskoj Superligi, koji će biti primenjen od naredne sezone. 
Za razliku od mnogih trenera, Bogićević je izneo niz kritika na račun novog modela takmičenja, koji je u utorak zvanično prihvatio Fudbalski savez Srbije. 
-Sam sistem ne bi bio loš, međutim sporno je što je način takmičenja promenjen desetak puta u poslednjih 20 godina, ali nije došlo do boljitka. Dakle, očigledno je da nije problem u sistemu, nego u nama – izjavio je Bogićević.
Bogićević sumnja da će promena privući više gledalaca na stadione i nove sponzore i da će se na srpskim terenima igrati bolji fudbal, jer, obzirom na stanje u kojem se nalaze klubovi treba menjati mnogo toga pre nego sistem takmičenja.
-Dok se ne izvrši privatizacija teško da će doći do istinskih promena, većina klubova je na ivici egzistencije. Novo ustrojstvo teško da će pogodovati malim klubovima, jer će se u prvom delu izdvojiti osam klubova. Sada, na primer timovi na sredini tabele znatno zaostaju u odnosu na Crvenu zvezdu i Partizan, pa i Vojvodinu. Ne bi imali skoro nikakve šanse da iznenade vodeću trojku u plej ofu – objašnjava trener Borca.
On ističe da bi istinske promene donela privatizacija srpskih fudbalskih klubova, a kao dobar primer naveo je Čukarički.
-Kada bude više klubova poput Čukaričkog tek onda će biti bolje i tada bi promena sistema nešto značila. Privatizovan kluba ima para, sve funkcioniše besprekorno i konstantno u stopu prati tri vodeća tima. Čukarički je model kako treba raditi u našem fudbalu – ocenio je Bogićević.
Izmena sistema podrazumeva da će Superliga od naredne sezone imati 16 klubova, a nakon dvokružnog sistema takmičenja u 30 kola liga će se podeliti na dve grupe od osam timova. 
Osam prvoplasiranih činiće plej – of grupu, a preostalih osam plej – aut, pa će se igrati po jednokružnom bod sistemu dodatnih sedam kola.
Kada se liga podeli, do tada osvojeni bodovi deliće se sa dva, a takmičenje će biti nastavljeno sa novim brojem bodova.

Povezana vest:  Ferguson: Ništa od Lampardovog transfera