Milosevic

Milošević: UEFA prepoznala značaj Turnira prijateljstva

Proslavljeni reprezentativac Srbije i potpredsednik FŠ Savo Milošević rekao je danas da je ovogodišnji Turnir prijateljstva protekao na veoma visokom nivou i poručio da mu je posebno drago što je što je UEFA regionalni turnir uvrstila u njen kalendar.
Milošević, koji je idejni tvorac turnira u rodnoj Bijeljini, istakao je da su sve ekipe iz bivše Jugoslavije bile odusevljene porukom koji takmičenje nosi.
-Turnir je protekao zaista besprekorno, čak smo posle prvog turnira kasnije dobili od klubova zahvalnice, kako za organizaciju tako i za samu ideju. Tada smo shvatili da je ustvari to priča koju treba da podignemo na još viši nivo, što smo i uradili, a na kraju ovogodišnjeg turnira videli da je to bio pun pogodak. Pre svega u takmičarskom smislu, s obzirom da smo gledali mnogo kvalitetniji fudbal – rekao je Milošević.
Milošević je kazao da je shodno većem kvalitetu turnira bilo potrebno da se i organizacija podigne na viši nivo.
-Cela organizacija, ukljucujuci TV prenose, PR službu, sudenje i samo takmičenje, pokazuje da je ovogodišnji turnir protekao na veoma visokom nivou. Da ne budem lažno skroman, uveren sam da je ovo nivo organizacije koji može da vodi bilo koju ligu. Možda zvuči kao da se previše hvalimo, ali zaista to je op?ti utisak svih ljudi koji su bili ovde. Klinci ovakve stvari do sada nigde nisu doživeli, a znam sve turnire u regionu.
Proslavljeni fudbaler je dodao i da je vrlo bitna stvar to što je UEFA uvrstila Turnir prijateljstva u zvaničan kalendar.
-To je možda najbitnija stvar za njegov dalji razvoj. Ući u kalendar UEFA i dobiti pokroviteljstvo evropske kuće fudbala je izuzetno teško. Da bi vam UEFA dozvolila korišćenje njenog znaka, i RESPECT programa, obično mora da prode četiri ili pet godina, a mi smo to uspeli posle jedne. UEFA je prepoznala značaj naše ideje i stvari za koje se zalažemo. Sledeće godine imaćemo mnogo bolju i veću saradnju sa UEFA, dobili turnir koji treba da živi 20,30, 50 godina? Na nama je da nastavimo sa dobrim radom i sacuvamo tu licencu – naveo je potpredsednik FSS.
Prema njegovi rečima planovi narednih godina su još ambiciozniji.
-Mislim da ova priča može samo da raste. Već sada je više nego jasno da postoji potreba klubova u regionu da međusobno saraduju, da pomognu jedni drugima i da razmišljaju o zajedničkim projektima. Priča se stalno provlacila, ali niko nije imao hrabrosti da nešto proba. Postavili smo dobru bazu za neke razgovore o saradnji klubova u regionu jer je ocigledno da je svima potrebna pomoc – naveo je bivši fudbaler Partizana.
Milošević je istakao da je potrebno dosta rada kako bi se ojačao regionalni fudbal.
-Talenti se rađaju i nema ih ništa manje nego pre. Stice se možda pogre?na slika da nemamo više jake igrace, ali to nije istina. Oni samo mnogo ranije odlaze inostranstvo, već sa 17-18 godina i praktično nemaju priliku da se dokažu u našem fudbalu. Ako biste sada sabrali sve igrače u A reprezentacijama svih šest dr?ava iz regiona zamislite kakav bi to tim bio. Na nama je da obezbedimo klincima šansu da se što bolje razviju, da ih izvedemo na pravi put koliko je to moguce – zaključio je Milošević.
Turnir prijateljstva posetile su fudbalske legende iz regiona, kao što su Predrag Mijatović, Ivan Gudelj, Momčilo Vukotić, Ljubiša Dunđerski, Ivan Tomić, Husref Musemić, Ilija Petković, selektor reprezentacije Srbije Radovan Curcic i mnogi drugi.

Povezana vest:  Edin Džeko zaražen korona virusom