FUDBALSKA-LOPTA

“Fudbal za prijateljstvo” pokrenuo “Kup devet načela”

Globalni pokret “Fudbal za prijateljstvo”, koji se sprovodi pod patronatom globalnog ambasadora Franca Bekenbauera u okviru programa za dečiji razvoj kompanije Gazprom, objavio je osnivanje “Kupa devet načela”.

Osam načela programa – prijateljstvo, jednakost, fer-plej, zdravlje, mir, predanost, pobeda i tradicija – utvrđena su 2013. godine od strane mladih delegata Prvog međunarodnog dečijeg foruma “Fudbal za prijateljstvo” iz osam evropskih zemalja, među kojima je bila i Srbija. Godine 2015-te, programu su se pridružile i zemlje Azije (Kazahstan, Kina i Japan) i uspostavile deveto načelo – čast. Promovisanje ovih devet načela među omladinom inspirisalo je nastanak “Kupa devet načela” – koji bi motivisao mlade fudbalere da prate dobar primer svetske sportske zajednice.

Kup će osvojiti jedan od 32 kluba koji su učestvovali u tekućoj sezoni UEFA Lige šampiona, a koji je pokazao najveću požrtovanost u primeni devet načela programa “Fudbal za prijateljstvo” kroz dobrotvorne kampanje, društveno odgovorne aktivnosti i slične društveno-korisne projekte. “Kup devet načela” time postaje jedinstveno važan kao visoko odlikovanje programa “Fudbal za prijateljstvo”.

Povezana vest:  Manćini spreman da pruži novu šansu Tevezu

U sezoni 2015. mladi fudbaleri iz 24 zemlje bili su pozvani da učestvuju u glasanju i izboru fudbalskog kluba za koji misle da zaslužuje da osvoji “Kup devet načela”. Na taj način, sama deca preuzimaju ulogu ambasadora pravih sportskih i ljudskih vrednosti – i afirmišu takve stavove u ime 100 000 ljudi koji podržavaju globalni pokret “Fudbal za prijateljstvo” u zemljama-učesnicama – Austriji, Belarusiji, Belgiji, Bugarskoj, Kini, Hrvatskoj, Češkoj republici, Francuskoj, Japanu, Nemačkoj, Mađarskoj, Italiji, Kazahstanu, Holandiji, Poljskoj, Rusiji, Srbiji, Slovačkoj, Sloveniji, Španiji, Švajcarskoj, Turskoj, Ukrajini i Velikoj Britaniji.

            Pobednik će biti objavljen 6.juna 2015. na Trećem međunarodnom dečijem Forumu “Fudbal za prijateljstvo” u Berlinu, u okviru Ceremonije dodele nagrada učesnicima Foruma – tokom koje će mladi delegati projekta predati “Kup devet načela” predstavniku kluba-osvajača Kupa.

Povezana vest:  Vermezović: Bitna pobeda za samopouzdanje ekipe

            “Mislim da je ovo izuzetna ideja, koja pruža mogućnost deci da pohvale rad odraslih po pitanju društveno-odgovornih aktivnosti namenjenih dobročinstvu u korist šire zajednice. Dok realizujemo ove ideje, mi odrasli prvenstveno mislimo na budućnost – a naša budućnost su deca! Zbog toga što ga dodeljuju upravo deca – ovaj Kup će imati posebnu vrednost  profesionalnom klubu koji ga bude osvojio !” – izjavio je Didije Baisne, trener tima Kosmopolitan Klub de Taverni, učesnika programa “Fudbal za prijateljstvo” iz Francuske.

            “Kup devet načela” izrađen je posebno za program “Fudbal za prijateljstvo od strane poznatog nemačkog vajara Ahima Ripergera iz jednog komada, i predstavlja jedinstveno umetničko delo. Ahim Riperger se bavi slikanjem i vajarstvom još od ‘80-tih; i osvajač je drugog mesta na nacionalnom takmičenju kulturne asocijacije “Brandenburg an der Havel”, nagrade “Foruma umetnosti i kulture” održanog u Hercogenratu, kao i  “Kulturnim nagradama 2013” u Nemačkoj.

Povezana vest:  Rubin u Ligi Evrope umesto Dinama

Skulptura predstavlja figure mladog fudbalera koji drži u rukama planetu Zemlju u obliku fudbalske lopte. Ova skulptura predstavlja budućnost, koja je u rukama sledeće generacije, i koja zavisi od vrednosti ove generacije u koju veruje i promoviše.

“Projekat “Fudbal za prijateljstvo” prenosi važna načela mlađoj generaciji! Mislim da je ovo predivan projekat, i rado sam prihvatio ponudu da dizajniram “Kup devet načela” koji prenosi važnu poruku svetu i poziva na saosećanje i pažnju jednih za druge. Imao sam izazovan zadatak da to izvedem, ali je bilo pravo zadovoljstvo raditi na tome. To je bilo novo, jedinstveno iskustvo za mene i jako sam srećan da sam mogao da doprinesem tako vrednim načelima kao što su prijateljstvo i međusobno poštovanje,” izjavio je Ahim Riperger.