misel platini

Platini: Ključne su promene u Fifi uprkos reizboru Sepa Blatera

Predsednik Evropske fudbalske unije (Uefa) Mišel Platini ocenio je danas kao ključne promene u Svetskoj fudbalskoj federaciji aferu o korupciji u toj organizaciji, uprkos reizboru Sepa Blater za predsednika Fife.

-Ponosan sam što je Uefa branila i podržala promene u Fifi. Ta promena je za mene od ključnog značaja, jer ta organizacija mora da povrati svoj kredibilitet – rekao je Platini posle reizbora Blatera od kojeg je juče zatražio da podnese ostavku.
Blater je danas ponovo izabran za prvog čoveka te organizacije na 65. Kongresu Fife u Cirihu posle povlačenja iz izborne trke jordanskog princa Alija Bin al-Huseina, kojeg je podržavao i Platini.
Platini je čestitao jordanskom princu na „kampanji koja je dovela do glasanja za predsednika“ Fife. Blater je u prvom krugu izbora za prvog čoveka Fifa dobio 133 glasa, od 206 važećih listića, dok je njegov protivkandidat jordanski princ Ali bin al-Husein dobio 73.
Za pobedu već u prvom krugu Blateru je nedostajalo sedam glasova, pa je pobednik izbora trebalo da bude rešen nakon drugog kruga glasanja. Međutim, neposredno pre početka drugog kruga, Ali bin al-Husein se povukao iz trke.
Fifu je u poslednja tri dana pogodio veliki korupcijski skandal. Švajcarske vlasti su u sredu na zahtev SAD uhapsile sedmoricu čelnika Fife u sklopu istrage o korupciji, što je najveći skandal u 111 godina dugoj istoriji svetske kuće fudbala.

Povezana vest:  Pantović nije više direktor Crvene zvezde