kovacevic i skorovic selektori

Kovačević: Futsal ne sme da nestane posle ovog prvenstva

Selektor futsal reprezentacije Srbije Aca Kovačević rekao je danas da je njegova ekipa svesna koliko je postigla plasmanom u polufinale Evropskog prvenstva, ali da taj sport tek treba da se razvije u njegovoj zemlji.
-Mi smo skromna družina, kao porodica. Sve nas veže ljubav prema ovom sportu, a sve ostalo je proizašlo iz toga. Svesni smo toga što radimo. Pružićemo sve od sebe da pobedimo i u predstojećoj utakmici. Blizu smo, ali je za mene plasman na bilo koje takmičenje u ovim uslovima ogroman uspeh. A, ovo je naučna fantastika na neki način – rekao je Kovačević novinarima u Beogradu.
Srbija će sutra od 18.30 u Areni igrati protiv Rusije u polufinalu Evropskog prvenstva u Beogradu.
Kovačević je rekao da će ponovno igranje pred punom Arenom biti ogroman motiv igračima da naprave još jedan uspeh i upišu se u istoriju futsala. Prema rečima Kovačevića, javnost ne bi trebalo da misli da je plasman u finale izvestan.
-Ovo će biti prvo polufinale u istoriji srpskog futsala, a voleo bih da ne bude i poslednje. Veoma sam prizeman i realan. Apetiti su svima porasli, ljudi misle da je finale izvesno, ali na ovom takmičenju nijedna utakmica nije bila izvesna – kazao je on.
Selektor je naveo da je naredni protivnik veoma ozbiljan, koji ima dve postave sa dva potpuno različita stila igre.
-Uspeli smo da ih izolujemo prošle godine, iako su oni pobedili, golovima iz naše nepažnje. Dobro se poznajemo, oni imaju visoko mišljenje o nama, ne vole da igraju protiv nas, znaju da smo srčana ekipa koja se bori do kraja. Biće zanimljivo i neizvesno i nadam se da ćemo pobediti – rekao je Kovačević.
On je istakao da srpski futsal ne sme da stane nakon kontinentalnog šampionata u Beogradu i dodao da se nada da će uspeh uticati na razvoj klupskog fudbala u Srbiji.
-Nismo Španija, nemamo ligu kao Rusija i Italija, gde se u klubovima profesionalno trenira. Kod nas je Ekonomac jedini ozbiljan klub. Želja nam je da imamo još četiri-pet takvih klubova, ozbiljnije takmičenje, a samim tim i veći izbor igrača za reprezentaciju. Kada bude na tom nivou, onda bi bilo realno da pričamo – rekao je selektor.
Kovačević je situaciju u srpskom futsalu uporedio sa Italijom i istakao veliku razliku te dve zemlje, s obzirom na to da u Italiji ima dve hiljade, a u Srbiji 50-ak klubova.
-Neko ovde kod nas trenira pet puta nedeljno po sat vremena, neko manje, a Marko Perić, na primer, trenira u svom klubu u Italiji četiri sata dnevno. Da bi se neki sport vrhunski igrao, treba i priprema da bude vrhunska. To smo na neki način napravili kroz reprezentaciju, a sada je cilj da se i u klubovima dobije ta dimenzija – naveo je on.
Prema njegovim rečima, Srbija se za prvenstvo spremala dve godine, tokom kojih je odigrala više od 50 utakmica u kojima su igrači sticali dragoceno iskustvo.
-Igrali smo protiv najboljih na svetu i igrači su sticali medjunarodno iskustvo. U te dve godine smo dobili Marka Simića koji je rešio prolaz u polufinale. Išli smo korak po korak na takmičenju, primili smo samo tri gola. Igramo dobru odbranu i to će biti recept za utakmicu sa Rusijom – dodao je on.
Kovačević je istakao da je Srbija odlično promovisala futsal.
-Ovo je do sada najbolja promocija ovog sporta, i sa posetom, interesovanjem. Jednostavno, ovo je nešto što bi trebalo da pomogne da se futsal razvija na našim prostorima i dobije zapaženije mesto – rekao je Kovačević.
Kovačević je dodao da se nada da će se nakon ovog šampionata mnogo dece u Srbiji odlučiti da se bavi futsalom.

Povezana vest:  Vidić još ne zna gde će igrati naredne sezone