Franc Bekenbauer i Krupenjkov Gazprom
Gazprom objavio početak četvrte sezone međunarodnog projekta „Fudbal za prijateljstvo“
 
Kompanija Gazprom, zvanični partner UEFA Lige šampiona, danas je objavila početak četvrte sezone dečijeg Međunarodnog projekta „Fudbal za prijateljstvo“!
Ovaj jedinstveni projekat se geografski širi iz godine u godinu. Ove sezone, „Fudbal za prijateljstvo“ će po prvi put imati zemlje-učesnice iz Afrike i Južne Amerike. Broj azijskih zemalja-učesnica se takođe povećao. U odnosu na prošlu godinu, broj zemalja porastao je sa 24 na 32, što predstavlja povećanje za četiri puta u poređenju sa samim početkom projekta 2013. godine. Ove godine, deca iz Alžira, Argentine, Jermenije, Austrije, Azerbejdžana, Belorusije, Belgije, Brazila, Bugarske, Kine, Hrvatske, Češke Republike, Francuske, Nemačke, Mađarske, Italije, Japana, Kazahstana, Kirgistana, Holandije, Poljske, Rusije, Srbije, Slovačke, Slovenije, Španije, Švajcarske, Sirije, Turske, Ukrajine, Velike Britanije i Vijetnama će biti učesnici projekta.
Nekoliko tradicionalnih događaja će biti održano u programu aktuelne sezone projekta: „Međunarodni Dan fudbala & prijateljstva“ je planiran za 25.april u svim zemljama-učesnicama, dok će „Međunarodni Turnir u uličnom fudbalu“ pri Međunarodnom Dečijem Forumu „Fudbal za prijateljstvo“ biti priređen 27. i 28. maja biti organizovan u Milanu.
Ključni događaj Foruma „Fudbal za prijateljstvo“ biće dodela specijalnog trofeja – „Kupa devet vrednosti“ – koji će primiti jedan od vodećih svetskih fudbalskih klubova koji su pokazali najveće zalaganje za vrednosti projekta.
Na kraju Foruma, učesnici će prisustvovati finalnoj utakmici UEFA Lige Šampiona 2016. u Milanu, na stadionu „Đuzepe Meaca“ („San Siro“).
„Broj učesnika i zemalja uključenih u projekat „Fudbal za prijateljstvo“ raste svake godine. Ove sezone, sa punim pravom možemo da kažemo da je projekat postao globalan, pošto će u njemu po prvi put učestvovati mladi fudbaleri iz zapadne hemisfere. „Fudbal za prijateljstvo“ pruža omladini koja potiče iz različitih kultura i gaji posebne običaje i tradicije sjajnu priliku da nauči da se međusobno razume i poštuje, bez obzira na međusobne razlike,“ izjavio je Aleksej Miler, Rukovodilac Upravnog komiteta kompanije Gazprom.
Kup devet vrednosti“ koji dodeljuju učesnici projekta „Fudbal za prijateljstvo“ prikazan je kroz statuu mladog fudbalera koji drži loptu u obliku planete. Smatram da ona veoma pozitivno predstavlja ideje i vrednosti koje fudbal i sport uživaju među omladinom danas,“ napomenuo je Franc Bekenbauer, globalni Ambasador projekta „Fudbal za prijateljstvo“.
„Srećan sam što ćemo ja i moji prijatelji imati priliku da se ove godine pridružimo projektu „Fudbal za prijateljstvo“, upoznamo sa našim vršnjacima iz drugih zemalja i diskutujemo o istinski važnim temama. Verujem da zaista možemo da promenimo svet na bolje,“ izjavio je Maher Šabo, mladi učesnik iz Sirije.
Povezana vest:  Zvezdi i Vojvodini zabranjena registracija novih igrača