radovan lorbek

Jadranska liga smanjuje broj klubova i ukida zavrsni turnir?

Predsednik košarkaške Jadranske lige Radovan Lorbek rekao je da rukovodstvo regionalnog takmičenja razmišlja o smanjenju broja klubova i ukidanju završnog turnira.
-Ekipe koje ne igraju fajnal-for završavaju sezonu čim završi prvi deo lige i mislimo da bi ovako bilo korektnije. Razmišljamo u tom pravcu, ali svi klubovi moraju to da odobre, što je dugotrajan proces – izjavio je Lorbek.
Eventualna promena sistema takmičenja je nastojanje da se spreči dominacija jednog kluba.
Poslednjih šest sezona Jadranskom ligom dominira beogradski Partizan, koji je bio pobednik ligaškog dela takmičenja i ujedno pobednik završnog turnira. 
Crno-beli su osvojili šest od sedam poslednjih titula, a njihovu dominaciju prekinuo je samo Makabi iz Tel Aviva 2012. godine.
Svake sezone dva kluba (od redovnih zemalja predstavnika) plaćaju učešće u Jadranskoj ligi 150.000 evra, a sledeće to će biti treći predstavnik Slovenije i četvrti iz Srbije.
-To je praksa već nekoliko godina i ne vidimo razlog da se tako nešto promeni. Jedino rešenje je da liga ima sponzora – rekao je Lorbek.
Ovosezonski završni turnir Jadranske lige igra se u beogradskoj Kombank areni od 24. do 27. aprila, a polufinalni parovi su Crvena zvezda – Cibona i Partizan – Cedevita.

Povezana vest:  Košarkaši Crvene zvezde na pripremama od 10 avgusta