Dejan Tomašević

Razvojna liga šansa za mlade igrače

Mladi srpski košarkaši drugu godinu zaredom takmičiće se u razvojnoj ligi koja za cilj ima da se velikom broju talentovanih igrača produži trenažni proces i takmičarska sezona.
Na taj način biće rešen problem klubova koji kroz košarkašku ligu Srbije nisu uspeli da se kvalifikuju u Superligu.
Ove godine u razvojnoj ligi takmičiće se šest klubova – Vojvodina, Vršac, Tamiš, Napredak, OKK Beograd i mladi tim Crvene zvezde. Igraće se 10 kola po dvokružnom bod sistemu, a počeće 29. aprila. 
-Siguran sam da će liga biti kvalitetnija nego prošle godine i nadam se da ćemo kroz ovih 10 utakmica dobiti košarkaše koji će u budućnosti igrati u velikim klubovima – rekao je potpresednik KŠ Dejan Tomašević na konferenciji za novinare u Kući košarke u Beogradu.
Ligu su podržali ministarstva omladine i sporta i prosvete i tehnološkog razvoja, koja će pobedniku takmičenja omogućiti pripreme na Zlatiboru.
-Moramo da vodimo računa o mladim sportistima, jer od njih najviše očekujemo. Sportistima nije lako kad imaju pauzu od šest meseci i ova liga će im omogućiti da se skoncentrišu na svoj rad i dobiju motiv da nastave da se bave košarkom. Pozivam i ostale saveze da se ugledaju na KŠ i organizuju slična takmičenja – naveo je ministar omladine i sporta Vanja Udovičić.
Ministar prosvete Tomislav Jovanović rekao je da razvojna liga pomaže sportu i zdravom načinu životu i da je zbog toga ministarstvo na čijem je čelu odlučilo da podrži akciju.
-Ova akcija predstavlja nešto što se uklapa u obrazovni proces Srbije. Prepoznali smo je kao vannastavnu akciju velikog broja dece. Značajna je za obrazovanje, jer će kroz druženje budući sportisti shvatiti šta je tolerancija koja nam danas najviše nedostaje – poručio je Jovanović.
Predsednik Udruženja klubova košarkaške lige Srbije Darko Jovičić rekao je da će razvojna liga, osim mladim igračima, biti od pomoći i trenerima i sudijama. Razvojnom ligom rukovodiće direktor Dragan Gogić. 

Povezana vest:  Gašić: Najviše brine povreda Milosavljevića