kosarkaskaligasrbije logo

Jovičić: Od narednog kola po pravilima FIBA

Predsednik Udruženja klubova košarkaške lige Srbije Darko Jovičić rekao je danas da će se u Superligi Srbije od narednog kola mečevi igrati po pravilima FIBA. Svetska košarkaška federacija (FIBA) uputila je dopis Košarkaškom savezu Srbije, uz upozorenje da je moguće i izbacivanje nacionalne selekcije sa Svetskog prvenstva u Španiji, jer se domaći šampionat igra po pravilima ULEB-a, a ne po pravilima te organizacije. 
-Došlo je do toga da mi nismo bili upoznati sa tim uslovnjanjem FIBA vezano za nacionalni tim i kada smo to dobili od Košarkaškog saveza Srbije reagovali smo. Postupili smo po uputstvima FIBA i od narednog kola će se Superliga igrati po pravilima te organizacije – rekao je Jovičić.
Jovičić je dodao da javnost u Srbiji nema potrebe da brine i da status reprezentacije nije ugrožen. 
-Reagovali smo pravovremeno i ničim neće biti ugrožen status nacionalnog tima. Razlike u pravilima FIBA i ULEB su minimalne i nije ih problem uskladiti, nije potrebno bilo kakvo prilagođavanje ni klubova, igrača… – dodao je Jovičić. 
Po pravilima ULEB igra se u Evroligi i Evrokupu, ali i u Jadranskoj ligi. Pravila se razlikuju u detaljima kao što su broj tajm-auta, njihovo trajanje, dodeljivanje tehničkih i nesportskih grešaka… Jedan od potpredsednik KS S Dejan Tomašević rekao je portal Mondo da sadašnje „dvovlašće“ FIBA i ULEB nije u interesu košarke. 
-Mislim da je nedopustivo da postoji više vrsta pravila i nadam se da će se to ubrzo rešiti. FIBA želi da uspostavi red i ja to podržavam. Ljudi iz FIBA i ULEB moraju da pronađu zajednički jezik. Ne vodi ničemu ako se na sport deluje iz više centara i onda meri čiji je uticaj jači – kazao je Tomašević. 

Povezana vest:  Marina Maljković:Ključ pobede u zaustavljanju glavnih igračica