zvezda cibona 1FAJNAL 4 ABA LIGA
Crvena zvezda poražena od Cibone, bez finala Jadranske lige

Košarkaši Cibone pobedili su večeras u Beogradu ekupu Crvene zvezde sa 75:70 (15:21, 12:17, 18:23, 25:14) u prvom polufinalu plej-ofa Jadranske lige, a plasmanom u finale obezbedili su i učešće u Evroligi naredne sezone.  Ekipa Dejana Radonjića tokom celog meča je imala izuzetno loš procenat šuta, a ni ostalim elementima igre nije uspevala da nadoknadi tako napravljen veliki zaostatak, koji je u jednom trenutku iznosio i 19 ponena. 
Crveno-beli su imali šansu da se vrate u meč i možda da dođu i do velikog preokreta i pobede, ali tu šansu nisu iskoristili u poslednjim trenucima meča.

Igrač utakmice i najbolji igrač na terenu bio je Džerel Blesingejm sa 28 poena, a Dario Šarić je dodao još 21 poen. U ekipi Crvene zvezde bolji od ostalih bio je Jaka Blažič sa 25 poena. U drugom polufinalu fajnal-fora Jadranske lige sutra se od 20.00 sastaju Partizan i Cedevita. 
Ekipe su večerašnji meč počele veoma nervozno utakmicu, a Zvezda je povela sa 5:2, što joj je bila jedina prednost na celom meču. Cibona je potom serijom 15:0 za samo tri minuta igre došla do plus 12, ali su domaći košarkaši tada uspeli da se „vrate“ i smanje zaostatak na samo šest poena, odličnom igrom pre svih Blažiča, koji je u prvoj deonici dao 10 poena. 
I drugu deonicu su crveno-beli odigrali u istom ritmu. Nisu imali rešenja u napadu, ređali su se promašaji za tri poena. Zagrepčani su se već na početku četvrtine ponovo „odlepili“ na dvocifrenu predost, a Zvezda je, preko Blažiča, prve poene iz igre dala tek posle četiri minuta igre. 
Posle trojki Šarića i Blesingejma, Cibona je u 26. minutu meča imala do tada najveću prednost, od 14 poena (35:21). 
Ono što je obeležilo prvo poluvreme je, pre svega, očajan šut Zvezde – samo 26 odsto, a šut za tri poena posle prvih 20 minuta bio je 1/15. Na početku treće četvrtine prednost Cibone se samo povećala, rasla je iz napada u napad, da bi u posle četiri minuta igre iznosila I rekordnih 19 poena razlike (50:31). 
I u tom delu igre crveno-beli su bez uspeha šutirali za tri poena, a ponovo je jedini raspoložen za igru bio Blažič, ali nije mogao sam.Poslednju deonicu crveno-beli su počeli mnogo bolje i serijom od 10:0 uspeli su da smanje prednost Cibone na samo šest poena. Usledili su potom nerezonski šutevi košarkaša Zvezde za tri poena, što su Zagrepčani iskoristili i ponovo vratili dvocifrenu prednost. 
U poslednjem minutu meča, posle pogotka Simonovića i promašaja Šarića sa linije za slobidna bacanja, Zvezda je, uz jedan poen Džinkisa sa slobodnih bacanja, stigla samo na minus jedan. 
Blesingejm je novim poenima doneo Ciboni prednost od tri poena, a Simonović je u poslednjem napadu promašio šut za tri poena, pa je tako Cibona obezbedila finale Jadranske lige. 

Povezana vest:  EP LITVANIJA 2011, Srbija u drugoj fazi posle pobede Francuske nad Italijom

PHOTO: ATAIMAGES/Antonio Ahel