Srb CroMladi košarkaši bronzani

Reprezentacija Srbije, igrači do 20 godina starosti, osvojila je bronzanu medalju na Evropskom prvenstvu u Grčkoj. Izabranici selektora Dejana Mijatovića u meču za treće mesto na šampionatu savladali su na Kritu selekciju Hrvatske. Naš mladi tim je ključnu prednost stekao u trećoj četvrtini kad je prvi put došao do dvocifrene prednost koju nije ispuštao do samog kraja. Srpski tim je imao bolje procente šuta, pogotovo za tri poena, uspešno kontrolisao skok i što je najvažnije imao daleko više razigranih i raspoloženih pojedinaca, čak petoricu sa dvocifrenim poenterskim učinkom: Srbija U20 – Hrvatska U20 79:66 (17:18, 22:18, 22:12, 18:18).
Silovito je počeo naš mladi tim meč za bronzanu medalju na Kritu. Trojkama Jovana Novaka i Stefana Pota uspeo je da posle tri minuta povede sa 9:3. Međutim, usledio je period od četiri minuta bez postignutih poena. Selekcija Hrvatske je to uspela da iskoristi i preko Tomislava Gabrića i Karla Žganeca napravi seriju 11:0 i preokrene rezultat – 9:14. Uspeli su izabranici selektora Mijatovića brzo da se konsoliduju, čvršćom odbranom dođu do lakih poena preko Nikole Rebića i Ognjena Jaramaza, ali je rival sa dve uzastopne trojke Dominika Mavre uspevao da sačuva prednost 21:24 (13. minut). U nastavku meča sve veći uticaj na igru reprezentacije Srbije imali su Nikola Janković i Marko Tejić, što je našem timu donelo vođstvo posle prvog poluvremena – 39:36.
I start drugog poluvremena prošao je u znaku srpskih košarkaša koji su preuzeli kontrolu i počeli da diktiraju željeni ritam. Mihajlo Andrić je pogodio trojku, Jovan Novak ubacio pet uzastopnih poena, za vođstvo našeg tima od 49:40 u 24. minutu. Situacija je za našu reprezentaciju bila još povoljnija posle trojke Marka Tejića i odličnog prodora Nikole Rebića – 59:44 (29. minut). Usledio je samo trenutak opuštanja našeg mladog tima što selekcija Hrvatske iskoristila da donekle smanji zaostatak – 69:60 (36. minut). Usledio je tajm-aut selektora Mijatovića, posle koga je naš tim do kraja susreta zaigrao maksimalno koncentrisano i smireno. Usledila je serija 7:0 krunisana trojkom Ognjena Jaramaza (76:60) kad je moglo da počne veliko slavlje Stručnog štaba i reprezentativaca Srbije.
– Ovo je bila moja najteža reprezentativna misija za sedam godina koliko sam u KSS. Najteža nedelja u mojoj trenerskoj karijeri. Samo najbliži saradnici znaju kakvih smo imali problema od prvog dana priprema zbog brojnih otkaza, povreda i kalendara takmičenja. Zato želim da se posebno zahvalim Nemanji Đorđeviću, Miroslavu Pašajliću, Milošu Koprivici, Aleksandru Bursaću i Matiji Milinu koji su naknadno pozvani da samo treniraju sa nama i pomognu nam iako su znali da neće ići na šampionat. Ovo je i njihova medalja. U ovoj konkurenciji ne znamo za medalju od 2008. godine. Međutim, ova generacija igrača rođenih 1994. godine ne zna za neuspeh. Bili su treći u Evropi, drugi na svetu i sada su ponovo na pobedničkom postolju iako nam je nedostajalo dosta nosilaca igre. Nije im bilo lako posle poraza od sjajne selekcije Turske u polufinalnom susretu. Ali, su pronašli način da se podignu, oporave, što je karakteristika pravih šampiona. Bili su borbeniji i hrabriji, više želeli pobedu i medalju od selekcije Hrvatske što je bilo presudno na ovom meču. Još jednom svaka im čast na uloženoj energiji, trudu i radu i strašću sa kojom igraju u reprezentativnom dresu – istakao je Dejan Mijatović, selektor naše mlade reprezentacije.

Povezana vest:  EP LITVANIJA, Srbija na startu protiv Italije na EP u Litvaniji

SRBIJA U20: Đorđević, Rebić 10, Pot 5, Kaplanović 1, Dobrić, Aranitović, Novak 14, Jaramaz 15, Janković 11, Andrić 3, Šalić 4, Tejić 16.

HRVATSKA U20: Bašić, Marineli 2, Gulam, Bošnjak 8, Demo 8, Mavra 11, Brzoja 7, Gabrić 9, Bundović, Bačak 2, Marić 2, Žganec 17.