Srb Fra 5Juniorke Srbije poražene od Francuskinja

Reprezentacija Srbije, igračice do 18 godina starosti, pretrpela je poraz u drugom kolu „E“ grupe, druge faze Evropskog prvenstva koje se održava u Portugaliji. Izabranice selektora Zorana Tira izgubile su u Matosinjosu od snažne selekcije Francuske koja od samog starta bila u vođstvu koji naš mladi tim uprkos svim napora nijednog trenutka nije uspevao da ugrozi. Jednostavno rival je bio razigran od samog početka, napravio manje grešaka, bio puno precizniji, imao više raspoloženih igračica što je na kraju bilo presudno: Srbija U18 – Francuska U18 52:68 (14:20, 9:10, 10:18, 19:20).
Žestoka borba u Matosinjosu vodila se od samog starta duela. Fizički dominantna selekcija Francuske uspela je prva da nametne željeni stil igre i pre svega čvrstom odbranom dođe do lakih poena i osetnije prednosti u 12. minutu – 14:22. Rival je na početku susreta bio puno precizniji, dok je naša reprezentacija imala dosta problema u prvom poluvremenu pogotovu u šutu za tri poena. Serijom 6:0 preko Aleksandre Crvendakić i Julijane Vojinović, Srbija je uspela da smanji zaostatak na 20:22. Međutim u poslednjih pet minuta drugog perioda izabranice selektora Tira ponovo su imale problema u ofanzivnim akcijama što su protivnice iskoristile da još jednom odmaknu – 23:30.
Uspevale su naše reprezentativke da i drugom poluvremenu uspešno pariraju, čak i da budu nadmoćnije u skok igri, ali zbog neuobičajne neefikasnosti to nikako nisu mogle da materijalizuju. Sa previše izgubljenih lopti i bez poena iza linije 6,75 bilo je gotovo nemoguće nadoknaditi zaostatak Sa druge strane francuskom timu je gotovo sve polazilo za rukom, osim prepoznatljivo granitne odbrane i napad im je odlično funkcionisao što je rezultiralo ubedljivim vođstvom posle 30. minuta igre – 33:48. Utakmica je tada praktično bila odlučena, iako je naš mladi tim do samog kraja pokušavao da ublaži poraz koji je posle poslednjeg zvuka sirene iznosio – 52:68.
– Generalno smo odigrali lošu utakmicu. Danas definitivno nije bio naš dan. Slabo smo počeli, bez vere da možemo da trijumfujemo. Kako su Francuskinje brzo stekle osetnije vođstvo, sve više smo padali, a njima je raslo samopouzdanje. Odigrale su najbolji meč na šampionatu u čemu smo im našim greškama prilično pomogli. Nije nas išao šut, završili smo meč bez postignute trojke, imali smo deset ofanzivnih skokova, ali do poena smo teško dolazili. Kad se ukazivao tračak nade da možemo da uhvatimo priključak, po pravilu smo pravili početničke greške. Nijedan poraz nije prijatan, ali za nas je daleko najvažniji četvrtfinalni meč koji nas očekuje u petak. Ako tada odigramo kako znamo i umemo i plasiramo se među četiri najbolje ekipe na šampionatu, sve će se zaboraviti, današnja loša igra i kao i ovaj poraz – istakao je Zoran Tir, selektor ženske U18 reprezentacije Srbije.

Povezana vest:  Na Cedevitu za 300 dinara

SRBIJA U18: Katanić 8, Stevanović, Spasojević, Šubašić 2,
Bogićević 4, Arsenić 6, Cukić 2, Crvendakić 15, Jokić, Vojinović 13,
Veljković, Nogić 2.

FRANCUSKA U18: Makoso 4, Limuzen 5, Bankol 4, Milapi 4, Klane, Dambaš 9, Blatri 7, Ba 2, Bakabadio 5, Komb 12, Sirg 14, Majekodunmi 2.