Srb EspKadeti Srbije treći na svetu

Reprezentacija Srbije, igrači do 17 godina starosti, osvojila je bronzanu medalju i sasvim zasluženo se našla na pobedničkom postolju Svetskog prvenstva u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Izabranici selektora Vanje Guše u meču za treće mesto savladali su u Dubaiju selekciju Španije i tako im se revanširali za poraz u finalu U16 Evropskog prvenstva održanog prošlog leta u Ukrajini. U veoma nervoznom meču, srpski kadeti su posle bledog prvog poluvremena, uspeli da ključnu prednost steknu polovinom četvrte deonice i u uzbudljivom finišu dođu do zasluženog trijumfa: Srbija U17 – Španija U17 62:59 (13:15, 9:13, 21:16, 19:15).
Veliki broj promašaja i izgubljenih lopti na samom početku susreta, jasno je ukazivao da su obe ekipe teško podnele neuspeh u polufinalnim duelima. Ipak, srpski kadeti su se nešto bolje snašli i preko Nikole Rakićevića i Vanje Marinkovića bili većim delom prve četvrtine u minimalnom vođstvu. Međutim, usledio je period od četiri minuta u kome naš mladi tim nije poentirao što je rival iskoristio i prvi put došao do prednosti – 13:17. Ređali su se neprecizni šutevi srpskih reprezentativaca, ali su se zato maksimalno trudili da što više ispoštuju defanzivne zadatke, tako da Španci polovinom drugog perioda nisu previše odmakli – 15:21. Do kraja prvog poluvremena isticao se samo borbeni Ivan Bojanić, ali to nije pomoglo Srbiji da smanji zaostatak – 22:28.
Trojka Nikole Ćirkovića na startu trećeg perioda probudila je nadu da će srpski kadeti biti daleko precizniji u nastavku susreta. Razigrao se u tim trenucima i Nikola Rakićević što je u 24. munutu rezultiralo vođstvom Srbije – 33:32. Usledio je novi prazan hod u igri našeg mladog tima, centar David Miladinović ušao je u probleme sa ličnim greškama, a rival je ponovo uspeo da se odlepi – 37:42. Nisu se predavali izabranici selektora Guše, već su preko kapitena Vojislava Stojanovića još jednom uhvatili priključak – 43:44. Usledila je žestoka borba, dugo se igralo „koš za koš“, kad je Vanja Marinković na asistenciju zapaženog Aleksandra Aranitovića pogodio trojku u 35. minutu za vođstvo Srbije – 52:48, a zatim povisio i na 54:48. Naglo se podiglo samopouzdanje srpskih kadeta, a povećala nervoza u španskom timu o čemu svedoči tehnička greška Ramona Vilje. Rakićević i Marinković potrudili su da naša selekcija u poslednja dva ipo minuta susreta uđe sa osetnim vođstvom 59:50. Smanjio je rival na 60:56 i pokušao da u penal završnici dođe do preokreta. Drama je dostigla vrhunac kad je Vilja 14 sekundi pre kraja doveo svoj tim na korak od izjednačenja – 61:59. U sledećem napadu Nikola Popović bio je polovično uspešan sa linije slobodnih bacanja (62:59) što je rivalu dalo nadu da može da izbegne poraz. Na sreću u poslednjim sekundama Serhi Garsija promašio je trojku za produžetak, David Miladinović uhvatio odbijenu loptu što je bio znak da počne slavlje naših igrača i kompletnog Stručnog štaba zbog osvajanja toliko željene medalje na Svetskom prvenstvu.
– U suštini vrlo dobro smo počeli utakmicu, igrali jako u odbrani, međutim nismo realizovali nekoliko kontranapada, što je umesto da povećamo prednost doprinelo da postanemo nervozni i uđemo u seriju promašaja. U nastavku smo velikom borbenošću uspeli da slomimo otpor selekcije Španije i revanširamo im se za poraz sa prošlogodišnjeg kontinentalnog šampionata. Koliki je ovo uspeh govori plasman selekcija iz Evrope. Francuzi su šesti, Italija deveta, a Grčka tek na desetom mestu. Ovim je završen dvogodišnji ciklus u kome je ova generacija osvojila tri medalje i pokazala da se na nju u budućnosti može i mora najozbiljnije računati. Bilo mi je zadovoljstvo da sarađujem sa ovim sjajnim momcima i svim članovima Stručnog štaba. Osvojenu medalju posvećujem Milošu Glišiću koji se povredio na poslednjem treningu pred polazak u Dubaji, jer znam koliko je naporno radio i želeo da bude sa nama – istakao je Vanja Guša, selektor U17 reprezentacije Srbije.

Povezana vest:  Poraz Denvera od Jute, dabl-dabl Jokića

SRBIJA U17: Peno 3, Ćirković 3, Marinković 14, Armuš, Jovanović, Stojanović 4, Rakićević 17, Popović 3, Bojanić 7, Kenić, Aranitović 6, Miladinović 5.

ŠPANIJA U17: Turbika, Garisja, Lopez – Arosteguj, Jang, Perez 12, Amo, Sorolja 4, Vilja 20, Rodrigez 6, Onvuka, Mazaira, Justa 17.