marina miljkovic 1 (3)

Maljković: Radujemo se susretu sa Univerzitetom Monmut

Selektor ženske košarkaške reprezentacije Srbije Marina Maljković rekla je danas da se raduje utakmici protiv američkog Univerziteta Monmut i izrazila uverenje da je to početak saradnje dve zemlje u tom sportu.
Gostovanje ekipe Monmuta predstavlja istorijski trenutak za srpsku žensku košarku, jer se ponovo uspostavlja saradnja sa najuspešnijom zemljom na svetu kada je ovaj sport u pitanju.
-Devojke se zaista raduju ovoj utakmici. Obe ekipe nalaze se u istoj fazi priprema i svi smo oduševljeni što ćemo imati priliku da vidimo način na koji ljudi u SAD pristupaju sportu. Radujemo se američkom drilu i nadamo se da je ovo početak odlične saradnje dve zemlje u oblasti košarke – izjavila je Maljkovićeva na konferenciji za medije u Sportskom centru Šumice.
Ona je dodala da nije postojala dilema da srpska reprezentacija odigra utakmicu protiv Univerziteta Monmut, iako nije bila predvođena u rasporedu priprema za svetsko prvenstvo.
-Amerika je zemlja u kojoj je izmišljen naš omiljeni sport. Kada kažemo SAD, ne mislimo samo na NBA i WNBA, već na sve one kvalitetne trenere koji rade na univerzitetima širom zemlje – rekla je Maljkovićeva.
Sportski direktor Monmut Univerziteta Merilin Meknil zahvalila je domaćinima na gostoprimstvu i pozvala srpske studente i sportiste da dođu u SAD putem studentskih razmena i upoznaju se sa načinom rada u košarci u toj zemlji.
-Naš univerzitet ne putuje mnogo, ali odlučili smo da iskoristimo ovu priliku i posetimo Srbiju, da naučimo dosta o zemlji koju ne poznajemo. Trudićemo se da budemo što bolji na terenu. Nadam se da ćemo srpskoj reprezentaciji biti dostojan rival i želimo joj uspeh na prvenstvu u Turskoj – rekla je Meknil.
Do danas je prošlo punih 30 godina od poslednjeg boravka ženskih košarkaških ekipa sa američkih univerziteta u Srbiji.
-Nivo talenta u ovoj zemlji je vrhunski, čast je da igramo protiv neke srpske ekipe. Sport nam pruža mogućnost da učimo, da mora da se radi timski, da bez napora nema uspeha i da su porazi sastavni deo igre. Život je timski rad, važno je da radimo zajedno, ne samo na terenu, već da pokušavamo da stvorimo bolji svet. Sport je posebno važan za žene, jer one koje se bave sportom uspešne su u životu – rekao je predstavnik ambasade SAD u Srbiji Rajan Rouland.
Prijateljska utakmica između košarkašica Srbije i Univerziteta Monmut igra se večeras u Šumicama od 20.30 sati. Podršku u realizaciji i organizaciji utakmice dali su Košarkaški savez Srbije, ambasada SAD u Beogradu, Univerzitetski sportski savez Beograda, Sportski centar Šumice i ŽKK Radivoj Korać.

Povezana vest:  Bogdanović i Bjelica ukupno 28 poena u pobedi Sakramenta