srbija himna-arena

Sutra počinje SP u Španiji, Srbija priželjkuje medalju

Košarkaška reprezentacija Srbije, predvođena novim selektorom Aleksandrom Đorđevićem, sutra u Granadi počinje takmičenje na Svetskom prvenstvu u Španiji i pohod na prvu medalju na planetarnom takmičenju otkad je Srbija samostalna zemlja.
Srbiju na Iberijskom poluostrvu očekuje izuzetno težak posao, nalazi se u grupi A zajedno sa Španijom, evropskim šampionom Francuskom, Brazilom, Egiptom i Iranom, ali svi se nadaju da ekipa ipak može da napravi korak više u odnosu na prethodno prvenstvo u Turskoj, kada je spletom nesrećnih okolnosti, osvojeno četvrto mesto.
Dobre igre u pripremnom periodu, osvojeni turniri u Pou i Beogradu izazvale su kod ljubitelja košarke optimizam i veru da je višegodišnjoj krizi rezultata konačno došao kraj. Nacionalni tim zaigrao je brzo, timski, čvrsto u odbrani, angažovano u napadu i sa pozitvnom energijom, koja je prisutna kako kod startera tako i košarkaša koji ulaze sa klupe.
Poslednja dva meča sa Novim Zelandom i odstranjivanje iz reprezentacije Vladimira Micova donekle su bacili senku na dobru atmosferu u timu, ali uprkos tome nacija, u kojoj je košarka dugo bila sport broj jedan i dalje sanja povratak na pobedničko postolje, gde smo poslednji put, i to na vrhu, bili 2002. u Indijanapolisu, još pod imenom Jugoslavija.
Đorđević je na klupi Srbije nasledio legendarnog Dušana Ivkovića, koji je posle pet godina, jednog evropskog srebra (Poljska 2009), četvrtog mesta na SP u Turskoj i sedme pozicije na EP u Ljubljani 2013. odlučio da se povuče i šansu ukaže mlađima.
Uprkos neiskustvu u trenerskom poslu popularni „Sale nacionale“ od početka je najavio borbu za medalje i povratak kulta reprezentacije, što je donekle pokazao i u slučaju Micov.
Ostaje žal što ni ovoga puta Srbija neće nastupiti u najjačem sastavu što zbog povreda, što zbog neodazivanja pojedinih igrača. Sa spiska su zbog povreda otpali Nemanja Nedović, Vasilije Micih, Nemanja Dangubić, Vladimir Lučić i Ognjen Kuzmić, dok su kapiten Nenad Krstić i Miloš Teodosić uspeli da se oporave.
Prvi meč na šampionatu srpski košarkaši odigraće sutra od 15.30 protiv Egipta. U istom terminu „orlovi“ sastaće se dan kasnije sa Francuskom i Iranom.
U utorak je slobodan dan, a nakon toga će uslediti susreti sa Brazilom (18) i Španijom (22).
U grupi B u Sevilji, sa kojom se ukršta srpski tim, boriće se Argentina, Grčka, Hrvatska, Filipini, Senegal i Portoriko.
Bilbao će biti domaćin grupe C gde će igrati SAD, Turska, Ukrajina, Finska, Novi Zeland i Dominikanska Republika, a u grupi D (Gran Kanarija) Litvanija, Slovenija, Australija, Angola, Južna Koreja i Meksiko.
U osminu finala plasiraće se četiri najbolje ekipe iz svake grupe, posle čega će uslediti eliminaciona faza.
Titulu brani aktuelni olimpijski šampion, selekcija SAD i velikog rivala imaće u domaćinu, koji je najavio pohod na zlato pred svojim navijačima, posebno nakon otkaza Lebrona Džejmsa, Karmela Entonija i Kevina Durenta.
Naredno prvenstvo sveta neće biti održano za četiri godine, kao sto je do sada to bio slučaj, već 2019, kako ljubitelji sporta ne bi imali u istoj godini smotre najboljih fudbalera i košarkaša
Plasman na Olimpijske igre u Riju 2016. izboriće samo pobednik SP, a ukoliko to bude Brazil, onda će viza pripasti i poraženom finalisti.
Finale je zakazano za 14. septembar u Palati sportova u Madridu sa početkom od 21 sat.

Povezana vest:  Mega pobedila Budućnost u Podgorici