teodosic srb fraSP ŠPANIJA 2014
Košarkaši Srbije poraženi od Francuske u poslednjim sekundama
 
Košarkaška reprezentacija Srbije izgubila je danas u Granadi od Francuske sa 73:74 (21:20, 21:14, 20:26, 11:14), u utakmici drugog kola Grupe A na Svetskom prvenstvu u Španiji.
Najefikasniji u ekipi Srbije bio je Miroslav Raduljica sa 21 poenom I sedam skokova, Bogdan Bogdanović dodao je 12, a Nemanja Bjelica 11 poena.
U ekipi evropskog šampiona najefikasniji je bio Žofri Lovernj sa 19 poena i šest skokova. Bivši košarkaš Partizana je u poslednjoj sekundi postigao pobedonosni poen za linije za slobodna bacanja. Antoan Dio dodao je 15, a Edvin Džekson 12 poena.
Košarkaši Srbije i Francuske posle dva kola imaju po pobedu i poraz. 
Srpski košarkaši počeli su utakmicu sa dve vezane „trojke“ i pet poena Bogdanovića i poveli sa 13:9. Francuze je u igri držao Lovernj, a Srbija je čuvala prednost sve do završnice i „trojke“ Batuma, kojom je Francuska povela sa 20:19. Prednost Srbiji je do kraja prve četvrtine doneo Miloš Teodosić.
Stefan Jović i Raduljica su dobro počeli drugu deonicu i doneli Srbiji osam poena prednosti (28:20). Košarkaši Aleksandra Đorđevića su bili sigurni u odbrani i posle dobre igre u napadu I „trojke“ Teodosića stekli su 11 razlike, 42:31.
Francuzi su u drugoj četvrtini imali problema sa ličnim greškama, Boris Dijao i Floren Pjetrus zaradili su po tri, dok je u ekipi Srbije Bogdanović toliko sakupio do poluvremena.
Raduljuca je na početku treće deonice vratio Srbiji 10 poena prednosti (46:36), ali su „trikolori“ nakon toga serijom od 10:0, uglavnom zahvaljujući Džeksonu, uspeli da izjednače. Nakon toga igralo se koš za koš, u timu Srbije bili su precizni Raduljica I Jović, a uoči poslednje četvrtine Srbija je stekla dva poena prednosti 62:60.
Ekipa Vensana Kolea je serijom 5:0 preokrenula na 65:62, ali je posle namerne lične greške Batuma Srbija vratila vođstvo. Francuzi su zatim izjednačili, a nakon toga bili su precizni Simonović I Raduljica.
U završnici utakmice Boris Dijao je izjednačio na 73:73, Srbija je zatim imala napad, ali se njeni košarkaši nisu dobro snašli i lopta je četiri sekunde pre kraja pripala Francuzima. Lovernj je krenuo u prodor i pod košem je bio u duelu sa Raduljicom, kome su sudije dosudile prekršaj.
Lovernj je ubacio prvo slobodno bacanje, drugo je promašio, ali je to bilo dovoljno za prvu pobedu Francuske na turniru.
U trećem kolu koje se igra sutra, 1. septembra, košarkaši Srbije igraju od 15.30 protiv Irana, a Francuska od 18.00 protiv Egipta.
 
 
PHOTO: JORGE GUERRERO/AFP
Povezana vest:  Čović: Bez pritiska na igrače, lopta diktira pravila