Vlade Divac

Divac dobio funkciju u Sakramentu

Proslavljeni košarkaški reprezentativac i predsednik Olimpijskog komiteta Srbije imenovan je danas za potpredsednika Sakramento Kingsa iz NBA lige, a dobio je i zaduženja za sportskom sektoru. Sakramento je večeras saopštio da je Divac dobio novu funkciju koja glasi „potpredsednik za košarkaške i klupske aktivnosti“, koja je napravljena specijalno za njega. 
U Olimpijskom komitetu Srbije Beti je večeras rečeno da će Divac ostati na sadašnjoj funkciji do kraja olimpijskog ciklusa, kako je bilo ranije planirano. Sledeći olimpijski ciklus završava se posle Igara u Rio de Žaneiru 2016. godine. 
Divčeve dužnosti će biti da savetuje većinskog vlasnika Viveka Ranadivea, članove uprave koju vodi generalni menadžer Pit D’Alesandro, kao i stručni štab koji vodi trener Džordž Karl. Divac je tako dobio zvanično najvišu funkciju u košarkaškom sektoru kluba. 
-Velika je čast što se vraćam u grad koji mi je obezbedio ceo život nezaboravnih iskustava. Sakramento i cela organizacija Kingsa su mi uvek bili u mislima i često sam sanjao da imam neku ulogu u pomaganju našim sjajnim navijačima da dođu do glavne nagrade u NBA. Hvala Viveku na ovoj šansi i radujem se sticanju novih dragocenih uspomena – rekao je Divac. 
Ranadive je kazao da je Divac veliki globalni filantrop. 
-On ima jedinstveni ugao posmatranja stvari i globalni ugled, koji će samo dodatno podići našu organizaciju širom sveta – rekao je Vivek Ranadive. 
Divac je bio jedan od kapitena Sakramenta (uz Krisa Vebera) u period od 1999. do 2005. godine, ali je bio predvodnik ekipe u njenom najuspešnijem periodu. Divac uživa veliki ugled u prestonici Kalifornije, a tamošnji mediji i navijači ga posmatraju kao jednog od najvažnijih igrača u istoriji kluba. Njegov dres sa brojem 21 je povučen iz upotrebe. 
Najtiražniji list u Sakramentu i peti najtiražniji u Kaliforniji, Sakramento bi (Sacramento Bee) ocenio je da je Divac „ikonična međunarodna sportska figura i najvoljeniji igrač u eri Kingsa u Sakramentu“. 
-Divac je bukvalno bio sidro, emotivno i drugo, tima Kingsa u njegovoj najuspešnijoj eri…U Sakramentu je bio prvo značajno pojačanje kluba i postao je njegov zaštitni znak. Nijedan igrač Kingsa nije bio vidljiviji ni toliko uključen u zajednicu, niti je iko toliko bio simbol organizacije dok je postajala međunarodni fenomen – naveo je ovaj list. 

Povezana vest:  Mozzart donira za obnovu 100 košarkaških terena