cz par-derbi

Partizan napravio brejk za 1:1 u seriji

Košarkaši Partizana izjednačili su na 1:1 protiv Crvene zvezde u polufinalu plej-ofa Jadranske lige, pošto su večeras kao gosti pobedili sa 70:68 (22:17, 20:18, 16:13, 12:20). Partizan je do pobede predvodio Milan Mačvan sa 14 poena i 17 skokova, Džoš Akojon ubacio je 13 poena, Aleksandar Pavlović 11, a Milenko Tepić 10 poena. 
U ekipi Zvezde najefikasniji je bio Čarls Dženkins sa 19 poena, a Markus Vilijams dodao je 15. Partizan je značajno agresivnije počeo drugu utakmicu nego prvu, a ekipe su se na samom startu smenjivale u vođstvu. 
Crveno-beli su vodili 9:8, kada je Partizan serijom 10:0 stekao veliku prednost, koju je imao sve do kraja prve deonice, ali je Nikola Kalinić „trojkom“ u poslednjoj sekundi te četvrtine smanjio na pet poena zaostatka. 
Partizan je na početku druge deonice imao sedam poena prednosti, ali su crveno-beli tada uspeli da vežu osam poena, čime su poveli prvi put još od početka utakmice. Ipak, crno-beli su tada uspeli da prekinu seriju protivnika I koševima Tepića, Akojona i Mačvana ponovo dođu do osam poena prednosti. 
Tada je Vilijams pogodio „trojku“ kojom je prekinuo seriju protivnika, ali je Mačvan vratio na drugoj strani za novo ubedljivo vođstvo Partizana. Nemanja Dangubić je novim pogođenim šutem za tri poena smanjio na minus pet, a Edo Murić je košem u poslednjoj sekundi odveo crno-bele na sedam poena prednosti na poluvremenu. 
Partizan je odlično počeo drugo poluvreme i trojkom Akojona I poenima Mačvana i Murića došao do tada maksimalnih 14 poena prednosti. Veliku seriju crno-belih prekinuo je „trojkom“ Kalinić, a Zvezdi je to bio prvi poen nakon tri minuta igre u drugom poluvremenu. 
Zvezda je uspevala da smanji na minus 10, ali su gostujući košarkaši pogađali u serijama, pa su u jednom trenutku imali prednost i od 15 poena. 
Partizan je u poslednju deonicu otišao sa 10 poena prednosti, ali je tada „proradio“ pre svih Vilijams, pa je razlika smanjena na cetiri, pet i po minuta pre kraja. Vilijams je tada potpuno preuzeo odgovornost i na polovini poslednje deonice pogodio „trojku“ za samo poen zaostatka Crvene zvezde. Nakon toga je dobro odigrao američki plejmejker iz Partizana Akojon, koji je sa pet vezanih poena ponovo odveo crno-bele na plus šest. 
Utakmica je ušla u neizvesnu završnicu, Zvezda je 35 sekundi pre kraja ponovo prišla na poen zaostatka, a potom i kontranapad za pobedu, ali je Milutinov izblokirao Jaku Blažiča. 
Tepić je potom pogodio prvo slobodno bacanje, a promašio drugo, ali su crno-beli uspeli da dođu do lopte i pobede za 1:1 u polufinalnoj seriji regionalnog takmičenja. Naredna treća utakmica igraće se u subotu od 21 čas a domaćin će biti Partizan. U finale će ekipa koja ostvari tri pobede. 

Povezana vest:  NBA VESTI, Pobeda Njujorka, Klipersa i Memfisa