zlato juniori

Zvezdini zlatni momci

Mlada reprezentacija Srbije je trijumfom nad selekcijom Španije u finalu rezultatom 70:64 osvojila titulu šampiona Evrope. Kuriozitet u velikom uspehu naše selekcije do 20 godina je podatak da su tačno polovinu reprezentacije činili igrači iz sistema Crvene zvezde – trojica prvotimaca crveno belih: Rebić, Tejić i Kaplanović i trojica igrača iz Zvezdinog razvojnog tima FMP-a: Gudurić, Apić i Davidovac. Svi oni dali su ogroman doprinos u osvajanju zlatne medalje, a njihove odlične partije koje su pružali u Italiji su najbolji dokaz o kvalitetu rada sa mladim igračima u Zvezdi, ali i ispravnosti sistema koji je uspostavljen kroz razvojni tim koji sa uspehom vodi Milan Gurović.
Zlatni reprezentativci se u ponedeljak uveče vraćaju u Beograd, a pre povratka u Srbiju sa prvotimcima Zvezde smo sumirali utiske iz Linjana.
– Teško je sumirati utiske posle neprospavane noći – počinje priču Nikola Rebić koji je izabran u idealnu petorku šampionata i dodaje:
– Osećaj je sjajan, mada mislim da još nismo svesni šta smo uradili i kakav smo uspeh ostvarili. Kroz ceo turnir smo disali kao jedan, bili kao jedna velika porodica. Tačno se znalo ko šta radi, bio je izuzetno izražen timski duh i mislimda nam je to donelo zlatnu medalju. U svakom meču smo Imali po nekoliko raspoloženih igrača, uvek je neko drugi iskakao učinkom, tako da smo uvek mogli da se oslonimo jedni na druge. Bili smo fantastičan kolektiv i to nas je dovleo do trijumfa.
Za Nikolu Rebića ovo je treća medalja na evropskim šampionatima, ali najsjanija pošto u svojoj riznici ima bronzu sa mladima iz 2014. i bronzu sa juniorima iz 2012. godine.
– Ovo je zaista vrhunski rezultat. U žestokoj konkurenciji bez poraza okončati turnir dokaz je velikog kvaliteta koji posedujemo i sjajne pripreme za šampionat. Moram da kažem da je bilo jako teško, meč protiv Litvanije u čevrtfinalu možda i najteži, jer smo bili svesni šta on nosi. Međutim, videli smo kako nas posmatraju sve ostale reprezentacije. Kao da se kod svakog našeg protivnika mogao videti strah na zagrevanju i to smo koristili. Bili smo puni samopuzdanja.
O izboru u idealnu petorku šampionata Rebić skromno kaže:
– Želim prvo da čestitam Marku Guduruću na MVP tituli – uz osmeh kaže Rebić i dodaje:
– Bez dobrih saigrača i kvalitetne ekipe ne bih sigurno bio u poziciji da budem u idealnoj petorci. Imao sam sjajnu podršku od svih saigrača, bilo je milina igrati sa takvim momcima.
Na konstataciju da su čak šestorica igrača iz ove selekcije iz Zvezdinog pogona Rebić kaže:
– To je svakako velika stvar, sve ovo će nam svima mnogo značiti u nastavku karijere. Nadam se da će ovo biti samo usputna stanica. Narednih par dana ćemo iskoristiti za slavlje i odmor, a onda krećemo sa još jačim radom da se polako pripremamo za narednu sezonu.
Na njegovu priču nadovezao se Marko Tejić:
– Činjenica da Zvezda ima šest igrača u ovoj reprezentaciji je pravo bogatstvo za klub – kaže Tejić koji je morao da propusti finale zbog povrede ruke:
– Bilo mi je mnogo teško da gledam utakmicu. Nisam bio u prilici da pomognem saigračima i to mi je teško palo, ali šta je tu je. Zlato je oko vrata i to je najvažnije. Što se tiče moje povrede, više pojedinosti će biti poznato u utorak posle detaljnih pregleda – rekao je Tejić i potom se ponovo osvrnuo na veliki uspeh:
– Presrećan sam. Osećaj je neverovatan. Nisam svestan još da sam šampion Evrope i samo kad pomislim na to deluje mi neverovatno.
Slavlje u Italiji posle fantastične igre u finalu trajalo je dugo o čemu je pričao Đorđe Kaplanović:
– Slavili smo do ranih jutarnjih časova. Prvo smo bili u jednom klubu sa svim ostalim reprezentacijama, a posle smo nastavili sami u drugom noćnom klubu. I u ponedeljak ćemo u Beogradu nastaviti sa slavljem – rekao je Kaplanović i potom dodao:
– Neopisiv je osećaj pobediti Španiju u finalu. Tek ćemo postati svesni šta smo uradili kada prođe nekoliko dana i kada dođemo u Srbiju. Borili smo se do poslednjeg daha u svakoj utakmici od početka prvenstva i nismo odustajali kada je bilo teško. Bili smo najbolji i zasluženo smo prvaci Evrope. Ovaj trofej je za naš narod, a ja ga posvećujem mojoj Jagodini i svim Jagodincima – zaključio je Kaplanović.

Povezana vest:  Krka pobedila Cedevitu u prvom kolu Jadranske lige