Darussafaka Dogus Istanbul v Crvena Zvezda Telekom

Darušafaka pobedila Zvezdu za prvi trijumf u Top 16 fazi

Košarkaši Crvene zvezde pretrpeli su večeras treći poraz u Top 16 fazi Evrolige, pošto su u Istanbulu izgubili od Darušafake sa 66:69 (19:21, 18:20, 17:14, 12:14), u utakmici šestog kola Grupe E.

Zvezdu je predvodio Tarens Kinsi sa 16 poena, dok je Vladimir Štimac ostvario „dabl-dabl“ učinak od 11 poena i 10 skokova.

U ekipi Darušafake istakao se Semih Erdern sa 14 poena, a Ender Arslan i Mehmet Jagmur dodali su po 10.

Darušfaka je u šestom kolu stigla tek do prve pobede u Top 16 fazi Evrolige, pa su tako teoretski ostali u borbi za plasman u narednu fazu Evrolige, dok je Zvezda pretrpela treći poraz, pa sada zauzima četvrto mesto u Grupi E.

U veoma nervoznoj i neizvesnoj utakmici, s velikim brojem grešaka, Zvezda je na centarskim pozicijama rano ušla u problem s faulovima. Maik Cirbes i Kvinsi Miler su već na početku treće četvrtine imali po četiri faula, pa je trener crveno-belih bio prinuđen da promeni petorku na parketu.

Povezana vest:  Skorcanitis prešao u PAOK

Tim Dejana Radonjića nije uspeo u završnici meč da odigra na prepoznatljivom nivou iz ove sezone, te je tako beogradski tim pretrpeo treći poraz Top 16 fazi Evrolige.

Crveno-beli dobro su počeli utakmicu, čvrstom odbranom zatvorili su prilaze košu, pa domaćin je tek do prvih poena iz igre stigao posle dva i po minuta. Na drugoj strani, napad je dobro funkcionisao, pa je Zvezda od početka duela do finiša prve četvrtine bila u prednosti.

Beogradski klub je na isteku sedmog minuta posle trojke Kvinsija Milera stigao do šest poena prednosti (19:13), ali nakon toga Zvezda je bila pet minuta bez poena, a Darušafaka se uzdigla, tako da je u finišu prve četvrtine i na početku druge serijom 10:0 stigla do preokreta.

Nakon lošeg početka druge četvrtine, Zvezda se uzdigla i veoma brzo vratila vođstvo. Plejmejker Vasilije Micić je dobro razigravao svoje saigrače, pre svega Vladimira Štimca i Marka Simonovića, a i igra u odbrani je bila na višem nivou.

Usledilo je nekoliko dobrih napada na obe strane, igralo se koš za koš, ali je Zvezda ponovo pala u završnici četvrtine, ređala je greške u napadu, što je domaćin iskoristio i poenima Semiha Erdena, Milka Bjelice i Džamona Gordona na poluvremenu otišla s četiri poena prednosti (41:37).

Povezana vest:  Milatović: Crna Gora favorit protiv Finske

Ekipe su konfuzno počele drugo poluvreme, grešilo se na obe strane, da bi Cirbes posle minut igre u nastavku smanjio na 39:41.

Darušafaka je u narednom napadu imala mnogo sreće, Nemanja Dangubić je postigao autokoš, a pritom je napravio i faul, posle kojeg je Erden bio precizan sa linije za slobodna bacanja, te je domaćin stigao do najveće prednosti na meču (44:39).

Još jednom Zvezda nije dozvolila Darušafaki da stekne veću prednost, pa je veoma brzo došla do izjednačenja poenima Jovića i trojkom Kinsija.

Upravo su američki bek i Štimac u tom periodu nosili crveno-bele, međutim, ponovo Crvena zvezda nije uspela da stekne osetniju prednost.

Sve do kraja meča ekipe su se često smenjivale u vođstvu. Radonjić je pet i po minuta pre kraja vratio Cribesa na parket, a Markus Sloter je u pokušaju da iznudi Nemčevu petu ličnu grešku simulirao faul u napadu, pa mu je sudija dosudio tehničku grešku.

Povezana vest:  BEZ KATIĆA I RADENOVIĆA NA FMP

Kinsi je bio precizan sa linije za slobodna bacanja, a onda je potom posle asistencije Jovića Cirbes poentirao za dva poena.

Zvezda je povela sa 66:64 četiri i po minuta pre kraja susreta, međutim, to je bilo sve što su crveno-beli uspeli da urade u Istanbulu.

Darušafaka je veoma dobro odigrala u odbrani u finišu susreta, čak su i dva puta onemogućili Zvezdu da uputi šut ka košu.

Na drugoj strani, to su iskoristili, dva i po minuta pre kraja susreta izjednačili su preko Slotera, a odlučujuće poene, tek iz trećeg uzastopnog pokušaja za tri poena postigao je Ender Arslan 64 sekunde pre kraja.

Zvezda je potom organizovala sjajan napad, ali Branko Lazić nije bio precizan na polaganju, da bi u kontri na drugoj strani pogrešio Gordon.

Crveno-beli su imali napad za izjednačenje, ali Lazić i Jović nisu bili precizni sa distance.