cz pao 11032016 019

Zvezda pobedila Panatinaikos za šesti trijumf u Top 16 fazi

Košarkaši Crvene zvezde pobedili su večeras u Beogradu Panatinaikos sa 69:67 (10:18, 18:13, 25:11, 16:25), u utakmici 10. kola Grupe E u Top 16 fazi Evrolige i uvećali šanse za plasman u četvrtfinale.

Zvezdu su do pobede predvodili Tarens Kinsi sa 19 poena i Kvinsi Miler sa 16 poena i pet skokova. Nemanja Dangubić postigao je devet poena, a Vasilije Micić i Maik Cirbes dodali su po šest poena.

U ekipi Panatinaikosa, koju sa klupe predvodi selektor Srbije Aleksandar Đorđević, najefikasniji je bio Eliot Vilijams sa 17 poena, a Miroslav Raduljica postigao je 11 poena u sedam skokova i oni su jedini postigli dvocifreni broj poena u grčkom timu. Džejms Gist dodao je devet poena, Saša Pavlović sedam, a srpski reprezentativac Ognjen Kuzmić pet poena.

Zvezda sada ima skor od šest pobeda i četiri poraza, nalazi se na trećem mestu na tabeli i ima isti skor kao i četvrtoplasirani Panatinaikos, koga je dva puta pobedila u Top 16 fazi.

Povezana vest:  Zvezda želi da igra sve utakmice u Areni sledeće godine

Utakmica je počela nervoznom igrom obe ekipe, bilo je mnogo grešaka, a prvi poeni iz igre postignuti su tek posle tri i po minuta.

Zvezda je vodila 4:0, koševima Kinsija i Dangubića sa penala, a prve poene za goste postigao je Gist atraktivnim „zakucavanjem“.

Domaća ekipa nije uspela da iskoristi prednost domaćeg terena na početku, a Panatinaikos je, predvođen pre svih raspoloženim Raduljicom, napravio seriju 10:0, a potom uvećavao prednost do kraja prve deonice, koja je bila i plus osam.

Oba tima su bila loša i na početku druge četvrtine, a Zvezda je iskoristila što je Raduljica brzo dobio tri lične greške, zbog čega ga je trener gostiju Aleksandar Đorđević ostavio na klupi i do poluvremena smanjila zaostatak na tri poena.

Povezana vest:  KUP RADIVOJA KORAĆA, Pešić: U finalu su sve opcije otvorene

Stefan Jović je na početku drugog poluvremena vezao četiri poena za prvo vođstvo Zvezde još od početka utakmice, a Miler je potom „zakucao“ za oduševljenje navijača u Areni.

Zvezda je igrala odlično i serijom 15:4 došla do tada maksimalnih osam poena prednosti. Nalet crveno-belih prekinuo je Markiz Hejns „trojkom“, ali to nije poremetilo domaće košarkaše, koji su novom serijom do kraja treće deonice došli do plus 11.

Vasilije Micić je polaganjem u prvom napadu posleđe četvrtine odveo Zvezdu na plus 13, ali su crveno-beli tada potpuno stali.

Panatinaikos je napravio seriju 13:0, uz čak 11 poena Vilijamsa. Nalet gostiju prekinuo je Miler, čime je sprečio grčki klub da ponovo povede.

Raduljica je u finišu susreta pravio više grešaka nego na početku, Vilijams se umorio, a Zvezda je to iskoristila, odlično igrala u odbrani, postizala poene i povela sa sedam razlike.

Povezana vest:  Zvezda dočekuje Budiveljnik u Areni

Ipak, u završnici je Raduljica „zakucao“ uz faul, Zvezda je gubila lopte u napadu, a Vilijams je „trojkom“ približio PAO na poen zaostatka, pa je utakmica rešena u penal završnici.

Nemanja Dangubić je pogodio oba za novih plus tri Zvezde, Kalates je pogodio jedno na drugoj strani, a grčki klub je rešio da ne faulira protivnika, pa je Miler „zakucavanjem“ uz faul 10 sekundi pre kraja rešio pitanje pobednika.

Utakmica je odigrana u punoj Areni, gde je bilo nešto više od 18.000 ljudi i prošla je bez većih incidenata.

U narednom kolu Zvezda će u petak igrati u Malagi protiv Unikahe, a Panatinaikos će dan ranije u Atini igrati protiv Lokomotive Kubanj.

PHOTO: Antonio Ahel/ATAIMAGES