Fotonika dot-matrixSkup u SANU o fotonici – tehnologiji 21. veka

Institut za fiziku u saradnji sa Srpskom akademijom nauke i umetnosti (SANU) organizuje 4. Internacionalnu školu i konferenciju „Photonica 2013“, koja će biti održana od 26. do 30 avgusta u zgradi SANU.
Skup posvećen fotonici, tehnologiji 21. veka, namenjen je naučnicima i studentima iz Srbije i regiona. Okupiće više od 170 učesnika iz 23 zemlje, najavio je danas Institut za fiziku.
Predavanja o najnovijim dostignućima iz oblasti fotonike održaće, između ostalih, Andrea Ferari i Žan Dalibar, koji spadaju u najveće svetske naučnike.
Petodnevna predavanja se organizuju svake dve godine sa ciljem da povežu stručnjake iz oblasti fotonike i prodube obrazovanje mladih naučnika.
Fotonika je multidisciplinarna naučna i tehnološka oblast između elektronike i fizike. Izučava predaju, prijem, prenos i obradu informacija pomoću električnih i svetlosnih signala. Laseri su otkriveni pre više od 40 godina i od tog vremena njihov razvoj je buran i poredi se sa razvojem nuklearne energetike.
Član organizacionog odbora konferencije akademik dr Branislav Jelenković ocenjuje da je većina oblasti fotonike u Srbiji u ranom razvoju, ali da je broj mladih ljudi koji se opredeljuju za ove oblasti sve veći.
„Zato je ovakav skup od neprocenjivog značaja za razvoj fotonike kao naučne oblasti i moderne tehnologije“, istakao je Jelenković.
„Photonica“ je prvi put organizovana 2007. godine, kao rezultat potrebe za razmenom znanja i ideja naučnika iz celog sveta. Najveći naučni prodori danas, koji su rezultirali i sa nekoliko Nobelovih nagrada, upravo su iz oblasti fotonike zbog čega ju je Evropska unija promovisala u tehnologiju 21. veka, dodaje se u saopštenju Instituta za fiziku.

Povezana vest:  SARADNJA INDIJE I SRBIJE, Prijavite se na foto-konkurs "Moja zemlja, moj narod"