bora todorovic
Preminuo Bora Todorović
 

Poznati srpski filmski i pozorissni glumac Bora Todorovich preminuo je jutros u Klinicckom centru Srbije, potvrdjeno je Tanjugu u toj ustanovi.
Kako su preneli ranije beogradski mediji, glumac je nedavno operisao slepo crevo. Tokom oporavka mu je pozlilo i pao je u komu.
Todorovich je rodjen je 1930. godine u ucciteljskoj porodici u Beogradu. Napustio je studije massinstva i posvetio se studiranju glume. Bio je u klasi sa Ljubom Tadichem, Slobodanom Cicom Perovichem, Markom Todorovichem kod profesora Joza Laurenccicha.
Brat je slavne Mire Stupice, a otac glumca Srdjana Todorovicha i glumice Dane Todorovich.
Njegov prvi pozorissni angazzman bio je u Beogradskom dramskom pozorisstu, ali ubrzo sa sestrom Mirom Stupicom i njenim tadassnjim suprugom Bojanom Stupicom odlazi u Zagreb gde je ccetiri godine radio na sceni Hrvatskog narodnog kazalissta. 
Po povratku u Beograd igra u Ateljeu 212 do 1983. godine, u kome se i najduzze zadrzzao igrajuchi u predstavama: Arsenik i stare ccipke, Sprovod, Krmechi kas, Razvojni put Bore SSnajdera, Kape dole, Druga vrata levo, Mrak i ssuma gusta, Pseche srce, Radovan III, Maratonci trcce poccasni krug, CCudo u SSarganu, Audijencija Vernisazz, Vesstina, Povratak. 
Na filmu je ostvario veliki broj znaccajnih uloga, prepoznatljivim po njegovom ozbiljnom izrazu lica ccak i kada su u pitanju komedije. Mnoge replike likova koje je igrao danas su prepoznatljive i ccesto se citiraju. 

Dobitnik je brojnih nagrada ukljuccujuchi Sterijinu, nagradu Churan, Zoranov brk, Pavle Vusijich, Gran pri za ulogu u „Profesionalcu“ u Kanu.

Povezana vest:  EKIPA FILMA „MONTEVIDEO BOG TE VIDEO", ĐULE, KIKI LESANDRIĆ, SEVDAHBABY, BANE LALIĆ I MNOGI DRUGI UZ MTV KANAL APELUJU NA POMOĆ UGROŽENIMA