drinks2

Posle 120 godina, alkohol i u „najsuvljem“ britanskom selu

Izdavanjem dozvole za prodaju alkohola vlasniku lokalne prodavnice, prohibicija je ukinuta i u poslednjem „trezvenom“ selu u Engleskoj, gde je na snazi bila poslednjih 120 godina.
Selo Bournvil, u okolini Birmingema, u centralnoj Engleskoj, osnovala je krajem 19. veka kvekerska porodica Kedberi, vlasnik čuvenih Kedberi čokoladica.
Nijedan bar ni prodavnica alkohola nisu nikada otvoreni u selu od oko 25.000 ljudi, koje je sagrađeno za radnike fabrike Kedberi i koje je kvekerska porodica proglasila „bezalkoholnim“.
Predsednik opštine Rob Sili izjavio je da je doneta „katastrofalna odluka“.
„Ovo je suprotno 120-godišnjoj istoriji i tradiciji Bournvila“, istakao je on u izjavi za Birmingem mejl.
Vlasnik prodavnice, 38-godišnji Kamal Šarma, rekao je da dozvolom samo pokušava da spase svoj biznis.
„Kako bih obogatio ponudu, počeo sam da prodajem voće i povrće, ali ih niko nije kupovao“, kazao je on listu.
„Pitao sam mušterije šta bi one želele i svi su mi jednoglasno rekli da bi voleli da mogu negde u blizini da kupe koju flašu piva i ili vina“, objasnio je Šarma.
Linda Klinton iz Birmigemske gradske uprave izjavila je da su se pojedini stanovnici zabrinuli da će doći do porasta „kriminala i nereda“, kao i da strahuju da će Bournvil izgubiti svoje „jedinstveno obeležje“.
Policija, međutim, nije uložila nikakav prigovor kao ni „predstavnici sela prisutni na današnjem sastanku, koji su listom podržali ovaj predlog“, navela je ona.

Povezana vest:  Postoji #MilionRazloga da se pridružite i ovog oktobra u TRADICIONALNOJ ŠETNJI PODRŠKE U BORBI PROTIV RAKA DOJKE