GRASA MAGRI I BORICICNa današnji dan pre 67 godina osnovana je Svetska odbojkaška federacija – FIVB

Danas se obeležava 67 godina od osnivanja Svetske odbojkaške federacije, FIVB, čiji je jedan od osnivača bio i Odbojkaški savez Jugoslavije. U Parizu je od 18. – 20. aprila 1947. održan I osnivački Kongres FIVB u čijem radu su učestovovali predstavnici 14 zemalja: Belgije, Brazila, Čehoslovačke, Egipta, Francuske, Mađarske, Italije, Holandije, Poljske, Portugalije, Rumunije, Urugvaja, SAD i Jugoslavije.
Za prvog predsednika FIVB izabran je Pol Libo iz Francuske.
FIVB je danas najbrojnija svetska sportska organizacija sa 220 zemalja članica.
Aleksandar Boričić, predsednik OSS i potpredsednik FIVB, poslao je čestitku dr Ariju Grasi da Silvi Filju, predsedniku FIVB, povodom 67. rođendana Svetske odbojkaške federacije, koju vam prenosimo u celosti.

Povezana vest:  ČELENDŽ KUP 2014 (M), Gosti domaćinu prepustili ulogu favorita

Poštovani gospodine Grasa,

Dozvolite da Vam, u ime Odbojkaškog saveza Srbije i celokupne odbojkaške javnosti naše zemlje, uputim najiskrenije čestitke povodom 67-godišnjice Prvog Kongresa Svetske odbojkaške federacije, koji je održan u Parizu, od 18 – 20. aprila 1947. godine, kada su predstavnici 14 zemalja iz celog sveta, među kojima i naše, duboko posvećene odbojci, osnovali ovu izuzetnu organizaciju.
Nikada se ne može dovoljno naglasiti značaj tog događaja, pogotovo iz sadašnje perspektive, kada FIVB ima 220 zemalja članica, postavši tokom godina izuzetno značajna sportska organizacija, ne samo po broju članica, već i po njenoj ulozi na međunarodnoj sportskoj sceni, stalnim doprinosom sportu kao jednoj od najvažnijih ljudskih vrednosti.
Sve istaknutiji status i ugled FIVB i sporta kome smo svi privrženi, potvrdio je značaj misije i vizije FIVB i opredeljenje za afirmaciju osnovnih vrednosti sporta još od vremena kada je Svetska odbojkaška federacija osnovana.
Kroz nove nadahnute aktivnosti, ideje i inicijative svih koji su se posvetili ovom sportu, odbojka se stalno razvija i postaje sve popularnija u svetu.
Možemo biti ponosni na sve što smo do sada uradili, kao i na težnju da FIVB i odbojka budu još uspešniji u modernom svetu sporta u godinama koje dolaze. – kaže se u pismu Aleksandra Boričića upućenom dr Ariju Grasi da Silvi Filju povodom 67 godina od osnivanja FIVB.

Povezana vest:  Peruđa, Belhatov i Konstanca i dalje bez poraza