David Zaslav CEO Discovery Communications i Thomas Bach predsednik MOK

Međunarodni olimpijski komitet je dodelio sva prava prenosa Olimpijskih igara 2018 – 2024 za Evropu Discoveryju i Eurosportu

Međunarodni olimpijski komitet je danas objavio da će sva prava prenosa Olimpijskih igara (koje se održavaju u periodu 2018-2024), za Evropu biti dodeljena kompaniji Discovery Communications, matičnoj kompaniji kanala Eurosport.
Današnje saopštenje najavljuje dugoročno partnerstvo najvećeg svetskog sportskog događaja, Olimpijskih igara i vodeće svetske medijske kompanije, Discovery Communications. Sa prosečno 10 kanala na svakom tržištu i prvoj poziciji u oblasti on-line i OTT sportskih ponuda u Evropi, Discovery i Eurosport će obezbediti veću pokrivenost nego ikada ranije, obuhvatajući preko 700 miliona gledalaca širom Evrope. Pokrivenost koju obezbeđuju Discovery i Eurosport će biti pojačana free-to-air pristupom i inovativnim partnerstvom sa emiterima i distributerima, koje će omogučiti da se Olimpijske igre predstave kao nikada ranije. U svetu koji pruža mogućnost praćenja dešavanja „bilo kada i bilo gde“, Olimpijske igre su događaj bez premca, koji okuplja brojnu publiku i zaokuplja pažnju sveta na način koji postaje sve značajniji za marketing, distributere i fanove.
Predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Tomas Bah je izjavio: „Ovo je značajan sporazum za Discovery i Međunarodni olimpijski komitet i mi smo uzbuđeni što će nam partner biti Eurosport, evropski dom olimpijskih igara. Ovaj sporazum obezbeđuje sveobuhvatnu pokrivenost Olimpijskih igara širom Evrope, uključujući garanciju obimne free-to-air televizijske pokrivenosti na svim teritorijama. Discovery i Eurosport su pokazali veliku posvećenost Olimpijskim igrama, Olimpijskim sportovima i budućnosti Olimpijskog pokreta. Prihod obezbeđen iz ovog dugoročnog partnerstva će biti preusmeren Olimpijskom pokretu, kako bi se podržao razvoj sporta u celom svetu. Discovery i Eurosport su se takođe obavezali da će učestvovati u razvoju novog Olimpijskog kanala u Evropi. Iznad svega, ovaj sporazum osigurava da će sportski fanovi u Evropi moći da uživaju u izuzetnoj pokrivenosti Olimpijskih igara i Olimpijskih sportova, za vreme i nakon Olimpijskih igara, preko platformi koju sami izaberu“.
Predsednik kompanije Discovery Communications Dejvid Zaslav je dodao: „Danas je istorijski dan i mi ponosno dodajemo Olimpijske prstenove Discovery Communications ponudi. Dugoročni sporazum sa predsednikom Bahom i Međunarodnim olimpijskom komitetom potvrđuje vodeću poziciju kanala Eurosport kao sportskog kanala u Evropi i značajno će uvećati prisutnost Eurosporta na svim platformama. Eurosport ima dugu tradiciju u prenosima mnogih zimskih i letnjih sportova, koji se prikazuju i za vreme Olimpijade. Pokrivanje i Olimpijskih igara, najvećeg događaja na svetu koji se uživo prenosi, čini savršen dodatak. Više od svega, ovo novo partnerstvo je uzbudljiva pobeda evropskih sportskih fanova, s obzirom da ćemo prenositi rekordnu količinu sadržaja, preko različitih platformi, kako bismo se pobrinuli da nas Olimpijski plamen obasjava i tokom cele godine“.
Discovery je stekao ekskluzivna prava u vrednosti 1,3 milijarde Evra, koja obuhavataju sve paltforme, uključujući free-to-air televiziju. pretplatu/pay-TV televiziju, internet i mobilne platforme, na svim jezicima u 50 zemalja i teritorija evropskog kontinenta. Dosledan I zahtevima Međunarodnog olimpijskog komiteta i potrebama lokalnih tržišta, Discovery se obavezao da će prenositi minimum 200 časova Olimpijskih igara i 100 časova Zimskih olimpijskih igara na free-to-air televiziji za vreme trajanja igara. Discovery će raspodeliti deo licencninh prava na mnogim tržištima širom Evrope.
Tridesetogodišnja istoriju Discovery kanala kao globalnog lidera dokumentarnog programa, idealno je iskustvo da se zabeleže i prenesu neverovatne priče i likovi povezani sa Igrama, ne samo svake druge godine, već svake godine i tokom cele godine. S obzirom da skoro polovina uzbudljivog programa kanala Eurosport obuhvata Olimpijske sportove, kombinacija nasleđa prenosa zimskih sportova, biciklizma, tenisa i atletike i sada i Olimpijskih igara, omogućiće da I Discovery i Eurosport angažuju strastvene fanove ovih sportova 365 dana godišnje. Discovery i Eurosport će imati pristup olimpijskim amblemima i bogatoj olimpijskoj videoteci i arhivi, što će omogućiti da se očvrsne pozicija Eusrosporta kao evropskog doma Olimpijskih igara. Partneri su se takođe dogovorili da sarađuju na osnivanju Olimpijskog kanala, koristeći prednosti najpopularnije on-line destinacije kanala Eusosport– Eurosport.com – i vodećim OTT servisom, Eurosport Playet.
Huan Antonio Samaran, član izvršnog odbora Međunarodnog olimpijskog komiteta i delegatski član MOKa za evropska prava prenosa je izjavio: „Oduševljeni smo ovim sporazumom, za koji verujemo da će osigurati sjajnu pokrivenost Olimpijskih igara i da će preneti olimpijske vrednosti najširoj publici u Evropi, preko svih medijskih platformi. Discovery i Eurosport će omogućiti prenos Olimpijskih igara preko svojih TV kanala i medijskih platformi, a gde je potrebno, uspostaviće i partnerstva sa drugim emiterima na raznih teritorijama. Fanovi Olimpijskih igara će imati koristi od sveobuhvatne digitalne pokrivenosti na Eurosportovim vodećim evropskim digitalnim platformama“.
JB Peret, predsednik kompanije Discovery Networks International je dodao: „Preuzeli smo Eurosport pre godinu dana i upustili se u dugoročnu misiju osvežavanja i jačanja njegove mreže i brenda. Današnje saopštenje je neverovatno uzbudljiv korak napred na tom putu. Eurosportova tehnološka snaga koja je bez premca, kao i mogućnost prenosa Olimpijskih igara u 50 zemalja, na 20 jezika, preko rezličitih platformi, značajna je pobeda za sportske fanove. Počastvovani smo partnerstvom sa jednim od najprepoznatljivijih i najjačih globalnih brendova, koji ne samo što donosi najveći globalni događaj, već i deli našu želju da ljude uključimo i inspirišemo ih, a ne samo zabavimo“.
Sporazum se odnosi na XXIII Zimske Olimpijske igre u Pjong Čengu, 2018. godine, XXXII Olimpijade u Tokiju, 2020. godine, kao i na Olimpijske igre 2022. i 2024. godine, u gradovima koji tek treba da budu izabrani.
Discovery i Eurosport poseduju jedinstvene mogućnosti da Olimpijske igre učine dostupnim najvećem broju gledalaca do sada. Sa, u proseku, 10 kanala na svakom tržištu, lokalnom infrastrukturom i terenskim ekipama po celom regionu, kao i sa 30 godina dugom tradicijom praćenja sjajnih likova i priča, Discovery i Eurosport će oživeti najveću sportsku manifestaciju na najbolji mogući način. Pored free-to-air i PayTV kanala, Eurosport Player, Dplay i Eurosport 360, Eurosport.com i će omogućiti veću pokrivenost i živopisnije doživljaje strastvenim fanovima.

Povezana vest:  Idalgo: Moramo biti sigurni u kandidaturu za OI

Discovery je stekao prava pokrivanja na teritoriji cele Evrope, sa izuzetkom Ruske Federacije.
* Pokrivene teritorije:
Albanija, Andora, Austrija, Azerbejdžan, Belorusija, Belgija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Jermenija, Hrvatska, Kipar, Republika Češka, Danska, Estonija, Finska, Francuska**, Gruzija, Nemačka, Grčka, Mađarska, Island, Irska, Izrael, Italija, Kosovo, Letonija, Lihtenštajn, Litvanija, Luksemburg, Makedonija, Malta, Moldavija, Monako, Crna Gora, Holandija, Norveška, Poljska, Portugal, Rumunija, San Marino, Srbija, Slovačka, Slovenija, Španija, Švedska, Švajcarska, Turska, Ukrajina, Ujedinjeno Kraljevstvo**, Vatikan.
**2022-2024. godine (samo u Francuskoj i Ujedinjenom Kraljevstvu). Prava za emitovanje na ovim teritorijama su, za Olimpijske igre 2018. i 2020. godine, već dodeljena.
Francuska 2018-2020: http://www.olympic.org/news/ioc-awards-broadcast-rights-in-france-for-2014-2016-2018-and-2020-olympic-games-to-france-t-l-visions/133019
Ujedinjeno Kraljevstvo 2018-2020: http://www.olympic.org/news/ioc-awards-broadcast-rights-in-united-kingdom-for-2014-2016-2018-and-2020-olympic-games-to-the-bbc/168427).

Povezana vest:  Tina Maze: Ovo su mi poslednje Igre