SSS PUBLIKACIJE 2Sportisti Srbije osvojili 729 medalja u 2013.

Sportski savez Srbije predstavio je tri dragocene publikacije koje će, pre svega predstavnicima medija ali i sportskiom radnicima biti od izuzetne koristi: „Rezultati srpskih sportista na međunarodnim takmičenjima u 2013,, „Pregled kategorisanih sportista za 2104. na osnovu rezultata u 2013″ i „Kalendar međunarodih sportskih događaja u 2104″.
– Na Šampionatim sveta lane su osvojene 164 medalje, na Prvenstvima Evrope 127 i na Balkanijadama 438, ili ukupno 729, što je bilans za ponos i mngo više nego 2012. – rekao je Aleksandar Šoštar predsednik Sportskog saveza Srbije na konferenciji za medije u hotelu Union.- U našoj publikaciji objavljeni su svi uspesi srpskog sporta u prošloj godini, a na osnovu njih sportisti su i kategorisani i naveli smo ih u posebnoj knjizi. Još jednom čestitam sportistima i trenerima na izuzetnim uspesima i želim im da u ovoj godini postignu još bolje rezultate.
Sa 103 medalje (jedna na SP – tri na EŠ – 99 na BŠ) najuspešniji sport je tekvondo, prate ga atletika 76 (2 SP – 9 EŠ – 65 BŠ), karate 67 (2 – 8 – 57), džudo 63 (2 – 6 – 55), stoni tenis 39 (0 – 3 – 36), savate 38 (26 – 12 – 0), kik boks 36 (12 – 23 – 0), streljaštvo 28 (19 – 4 – 5)… Od ekipnih sportova bez premca je bila odbojka sa 15 trofeja (2 SP – 2 EŠ – 11 BŠ). Univerzitetski sport može da se podiči sa 21 trofejom (13 SP – 8 EŠ) a sa specijalnih olimpijada sportisti su doneli 21 medalju (18 SP – 3 EŠ), dok su parolimpijski osvojili 16 odličja (12 sa SP i četiri sa EŠ)
U olimpijskoj 2012. srpski sportisti osvojili su 593 medalje na OI, SP, EŠ i BŠ, u 2011. osvojeno je 520 medalja.
Potpredsenik Sportskog saveza Srbije Velizar Đerić je istakao da se o uspesima više čulo, videlo i pročitalo zahvaljujući podršci koju srpskom sportu pružaju elektronski i pisani mediji, a Zoran Jovanović generalni sekretar Sportskog saveza Beograda je naglasio da iza ovih uspeha stoji armija trenera i predan rada sportskih radnika u klubovima tako da se još jednom pokazalo „da je srpski spor žilava i vitalna oblast koja je opstala u veoma složenim ekonomskim okolnostima“.
– U saradnji sa sa Zavodom za sport i medicinu sporta predstavićemo uskoro i kompletan almanah srpskog sporta sa svim rezultatima iključujući i mlađe kategorije – obavestio je dr Dane Korica specijalni savetnik predsednika Šoštara.- Kroz naše publikacije ovi uspesi će trajati i biti uzor i podstrek mlađim generacijama sportista. Posebno je važna kategorizacija koja sportistima omogućava pravo na penzijski staž, olakšice pri upisu u školu i na fakultet.
Promociji novih izdanja Sportskog saveza Srbije prisustvovali su i Jasminko Pozderac direktor Zavoda za sport i medicinu sporta Srbije, članpvu Upravnog odbora SS Srbije, brojne ugledne zvanice i prijatelji sporta.
Izdavavanje ovih publikacija pomoglo je Ministarstvo omladine i sporta Srbije. U izradi kategorizacija, Olimpijski komitet Srbije je uradio kategorizaciju za olimpijske, a Sportski savez Srbije za neolimpijske sportove.

Povezana vest:  NFL, Sijetl ubedljivo do titule na Superboulu