Jedrilica iznad Vojvodine 4VAZDUHOPLOVNO JEDRILIČARSTVO

60. put borba za najboljeg jedriličara

Jubilarno 60. Državno prvenstvo u vazduhoplovnom jedriličarstvu, održaće se od 11.-26. jula na aerodromu „Ečka“ kod Zrenjanina. Organizatori su Vazduhoplovni savez Srbije i lokalni Aero klub „Zrenjanin“ iz Zrenjanina. Očekuje se dolazak blizu 20 učesnika i nekoliko takmičara iz inostranstva.

-Nadamo se da će nas vreme poslužiti. U zavisnosti od metereoloških uslova, formiraćemo dužine zadataka. Takmičari mogu očekivati trke između 250 i 400km u regionima Banata i Bačke. Posebno smo ponosni jer je dolazak na ovo takmičenje najavila i Lenka Kurtanova koja je svetski šampion u ženskoj konkurenciji. Želim da se zahvalim gradu Zrenjaninu koji je omogućio realizaciju ovog takmičenja. – Izjavio je Jagoš Banović, organizator takmičenja.

Povezana vest:  KUGLANJE, Nišlije na vrhu, Novosađanke donele bodove iz Zrenjanina u 13. kolu Super lige Srbije

Poletanje jedrilica, odvijaće se na aerdromu „Ečka“ kod Zrenjanina između 12 i 13 časova. Po završenom zadatku, sletanje će se vršiti na istom mestu u kasnim popodnevnim satima. Ulaz za sve zainteresovane biće slobodan.

Srbija u vazduhoplovnom jedriličarstvu ima jako dugu i bogatu tradiciju, što svedoči i ovo 60. Državno prvenstvo. Koliko je njena uloga bila važna na svetskoj jedriličarskoj sceni govori i podatak da su 1954.god, na Svetskom prvenstvu u Velikoj Britaniji, Zvonimir Rain i Božidar Komac, leteći jedrilicu domaće proizvodnje „Ikarus – Košava“,  osvojili prvo mesto u klasi dvoseda

Povezana vest:  SKI SKOKOVI, Šlierenzaueru pobeda u Zakopanima