sahŠAH
Kolo iznenađenja na Paliću

Večerašnje, četvrto kolo ekipnog državnog prenstva u šahu, koje se igra na Paliću, donelo je nekoliko iznenađenja.
Branioci titule, Novosadski ŠK poraženi su od ekipe Metalac Takovo iz Gornjeg Milanovca sa 2,5:3,5. Uz pet remija, meč je prelomio FIDE majstor Ivan Sredojević iz Ljiga, koji je pobedio velemajstora Miroljuba Lazića, nekadašnjeg svetskog pionirskog prvaka, iz Jadranske Lešnice, kod Loznice.
Iskusnija ekipa Slovana iz Rume pobedila je mlad sastav beogradske Itake, dok su Bačka iz Pačira i beogradska Lasta igrali 3:3.
Vodeći Radnički Vodovod iz Kragujevca namučio se sa Crvenom zvezdom za 3,5:2,5, a njihov najbolji igrač, mađarski velemajstor Ričard Raport (2.704) poražen je na prvoj tabli od Sergeja Fedorčuka.
Jugović iz Kaća je, zahvaljujući Nikoliću i Radlovačkom, savladao subotički Spartak, dok je Jelica iz Goračića u Guči istim rezultatom pobedila Jasenicu iz Smederevske Palanke posle pet remija I pobede mladog Milana Zajića iz Trstenika protiv intermajstora Ranka Zuhaneka.
Na tabeli vode Radnički i Jugović sa po 12 meč bodova, ispred Jelice i Slovena sa po sedam, te NŠK-a i Metalca sa po pet meč bodova.
Na ženskom šampionatu, derbi Jugović-Rad završen je 2:2 uz četiri remija, dok su favoriti i večeras uknjižili planirane bodove.
Rezultati 4. kola: Novosadski ŠK-Šahmatni kružok NS 1:3, Malo Crniće-Radnički (Rudovci) 1:3, Rudar KM-Jelica 1,5:2,5, Zlatar-BAS 1:3. Slobodan je bio Radnički BG zbog odustajanja beogradskog Delfina.
Vodi BAS sa 12 meč bodova, ispred Jugovića sa 10, Jelice sa 9, Radničkog BG i Rada sa po 7 meč bodova.
Peto kolo igra se sutra (16.00), a šampionat se završava 9. septembra posle 11 kola po Bergerovom sistemu (svako sa svakim).
Titule brane Novosađani u muškoj i Jelica u ženskoj konkurenciji.

Povezana vest:  UN savetnik za sportsku diplomatiju posetio S.Koreju