ministarska konferencija svajcarska

Počeo sastanak ministara sporta zemalja Saveta Evrope

U Švajcarskoj je danas počela konferencija ministara sporta zemalja članica Saveta Evrope, koja za cilj ima intenzivniju borbu protiv nameštanja sportskih rezultata na teritoriji Evrope, saopšteno je iz Ministarstva omladine i sporta. Srbiju na konferenciji predstavlja ministar omladine i sporta u Vladi Srbije Vanja Udovičić. 
Sportski zvaničnici, koji su se okupili u cilju da se Evropa ujedini u borbi protiv nameštanja utakmica, danas razgovaraju o sprečavanju korupcije i mehanizmima za prevenciju i sankcionisanje neetičkih pojava u sportu. Tema diskusije biće i unapređenje saradnje u borbi protiv dopinga. 
Uz ministre sporta, u radu konferencije u švajcarskom gradu Maglingenu, učestvuju i zvaničnici najznačajnih međunarodnih institucija među kojima su evropska komesarka za obrazovanje, kulturu i omladinu Andrula Vasiliu, generalni sekretar Saveta Evrope Torbjorn Jagland i potpredsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta I predsednik Svetske antidoping agencije Kreg Ridi. 
Očekuje se da rezultat konferencije bude Konvencija protiv nameštanja sportskih rezultata, kojoj bi se, kako je najavljeno, pridružila i Srbija. Srbija je najavila da će zaključke i preporuke Konvencije uključiti i u novi Zakon o sportu. 

Povezana vest:  ALPSKO SKIJANJE, Švajcarkinja Gut pobedila u spustu u Kortini