alisa norveska indija tvŠAH
Marić: Prepoznatljivost šaha na visem nivou zbog Karlsena
 
Proslavljena srpska šahistkinja Alisa Marić rekla je danas da se na svetskom planu, zahvaljujući medijskoj atraktivnosti Norvežanina Magnusa Karlsena, prepoznatljivost šaha ponovo podiže na nivo kako je to bilo u vreme Anatolija Karpova ili Garija Kasparova.
Povodom meča za titulu prvaka sveta, koji se igra između Karlsena i Indijca Višvanatana Ananda, ambasador Norveške u Beogradu Nils Ragnar Kamsvog priredio je danas praćenje direktnog prenosa meča kojem su prisustvovali ambasadorka Indije, Narinder Čauhan, i velemajstor Alisa Marić, bivša ministarka omladine i sporta u Vladi Srbije.
-Magnus je mlad, moderan, učestvuje na modnim revijama, zaštitno je lice poznatih brendova. Praktikuje slobodne partije sa Bilom Gejtsom, navija na utakmicama, igra mali fudbal i, naravno, igra vrhunski šah. Mladi ponovo imaju autentienu zvezdu sa kojom se poistovećuju – rekla je Marićeva, koja danas obavlja dužnost savetnika ministra inostranih poslova.
Norveški ambasador Kamsvog istakao je da je Karlsen danas možda i najveća sportska zvezda zemlje sa severa Evrope i da se prenos meča uživo odvija u kontinuitetu na nacionalnoj norveškoj televiziji.
Ambasadorka Indije Narinder Čauhan potvrdila je da je Anand legenda indijskog sporta i da uživa veliku popularnost, a sa posebnim zadovoljstvom je podsetila da je Anand često gostovao u Beogradu.
Dva kola pre kraja meča u ruskom gradu Sočiju branilac titule, 21. godišnji Karlsen, vodi rezultatom 5,5:4,5 protiv iskusnog Ananda (44).
Povezana vest:  Predstavljen model za zaštitu dece i mladih u sportu