uo kss pavlovic i dragojlovicKUGLANJE
Tri probe do Šampionata sveta

Srpski kuglaši i kuglašice imaće tri probe do kadetskog i seniorskog ekipnog Šampionata sveta u nemačkom gradu Špajhersdorfu od 12. do 23. maja odlučeno je na sednici Upravnog odbora Kuglaškog saveza Srbije u Beogradu.
Prva proba (kadetske i seniorske selekcije) biće u Tirgu Murešu u Rumuniji 14. i 15. marta, potom dolazi prijteljska utakmica u gostima sa Nemačkom 18. aprila (samo seniorke i seniori) i poslednji test biće 2. i 3. maja protiv Mađarske (kadetske i seniorske selekcije) u Banji Junaković i Bačkoj Topoli. Prema preliminarnim predlozima, o kojima će se konačno izjasniti selektori, prve pripreme za SP bi bile uoči meča sa Rumunijom.
Na Šampionatu sveta u Zalaegersegu u Mađarskoj 2013. seniori su se okitili bronzom i nastavili kontinuitet osvajanja medalja jer su u Detenhajmu 2009. i Sarajevu 2011. bili šampioni sveta. Na kadetskom Šampionatu sveta, odigranom takođe u Zalaegersegu pre seniorskog, Srbija je učešće završila sa četiri medalje – srebrom Vesne Boškov (pojednačno – klasik) i Alena Kujundžića (pojednačno –sprint) i dve bronze: Davida Lainščaka (pojedinačno – sprint) i ženske reprezentacije u kojoj su bile Hermina Lukač, Vesna Boškov, Sanela Milosav, Kristina Ljubenković i Angela Zolnai.
Usvojeni su i izveštaji sa Svetskog kupa u Hiršauu u Nemačkoj u februaru na kome je srpsko kuglanje potvrdilo visoku poziciju u svetu osvajanjem tri medalje – srebra i dve bronze. Seniorsko srebro pripalo je Vilmošu Zavarku, dok su juniorske bronze osvojili Maja Đukić i Robert Ernješi.
U kombinaciji za Kup nacija (sabiraju se najbolji rezultati kuglašice i kuglaša) u juniorskoj konkurenciji Srbija je bila prva ispred Nemačke i Austrije, dok je kod seniora zauzela treće mesto iza Mađarske i Hrvatske.
– Još jednom čestitam reprezentativcima i članovima stručnog štaba. Svi naši kuglaši i kuglašice su bili izuzetno borbeni i dostojno su predstavljali Srbiju – rekao je Uroš Dragojlović predsednik KS Srbije.- Za igru su naši kuglaši dobili aplauze, posebno Maja Đukić i Vilmoš Zavarko kojima su aplaudirali po deset minuta. Svi srpski reprezentativci su poraženi u mečevima u kojima su rivali postigli najbolje rezultate a kasnije se nisu ni približili tom maksimumu. Nedostajala nam je samo jedna zlatna medalja. Nadam se da će nam boginja sreće biti naklonjenija na ekipnom Prevenstvu sveta u maju. Zahvaljujem se još jednom Ministarstvu omladine i sporta Srbije, Sportskom savezu Srbije, prevozniku šampiona Lasti i prijateljima iz „Vode Vrnjci“ i kragujevačkog „Pak prometa“ na velikoj podršci koju nam pružaju i bez koje ne bi bilo ovih blistavih uspeha.
Koordinator za primenu „Pravilnika o disciplinskim merama i postupku izricanja u slučajevima povrede anti doping pravila“ biće Vojko Pavlović generalni sekretar KSS dok se ne izabere Medicinska komisija.
Članovi Upravnog odbora usvojili su odluku da od sezone 2016 – 2017. utakmice u drugom stepenu takmičenje moraju da se igraju na stazama sa pločama, a sugerisaće se ekipama iz trećeg ranga takmičenja da za tu sezonu dovedu kuglane u red, menjanjem ploča na čunjskom postolju i dasaka – položnica na zaletištu.
Usvojena je ostavka predsednika Registracione komisije KSS Dragana Jovičića i Kuglaški savez Vojvodine predložiće kandidata za ovu funkciju.
Usvojena je lista stipendista Ministarstva omladine i sporta Srbije, na kojoj su samo kuglašice i kuglaši koji ispunjavaju kriterijume za kategorizaciju i uslove – da nisu stariji do 45 godina za zaslužne sportiste, do 26 godina za međunarodni razred i do 22 godine za nacionalni, kao i da u školi (za mlađe) imaju najmanje vrlo dobar uspeh. Na spisku su Igor Kovačić, Vilmoš Zavarko, Robert Ernješi, Daniel Tepša, Čongor Baranj, Uroš Jagličić, Arpad Antal, Radovan Vlajkov, Livia Santo i Marko Antić.
Usvojen je i izveštaj o Sajmu sporta u Beogradu krajem novembra prošle godine. Predsednik Uroš Dragojlović se još jednom zahvalio svima koji su pomogli da štand KSS privuče veliku pažnju, a hit sajma bila je jednostazna kuglana koja je, uz ogromnu pomoć Miloša Milovojevića predstavnika Funka za Srbiju, montirana u hali 3.
Skupština Kuglaškog saveza Srbije održaće se u Vrbasu 12. marta u 12 časova.
Sednici su prisustvovali i predsednici komisija – takmičarske Miloš Mitrović, disciplinske Milan Ostojić i za informisanje Branimir Vasić.

Povezana vest:  Milenko Sebić 12, Stevan Pletikosić 16. u trostavu na Svetskom kupu u Pekingu