Grupacija Hellenic Petroleum objavila je finansijske rezultate za četvrti kvartal i celu fiskalnu 2018. godinu.Dobitpre odbitka kamata, poreza na dobit, deprecijacije i amortizacije (EBITDA) u fiskalnoj godini iznosila je 730 miliona evra (-12%) sa neto prihodom od 296 miliona evra (-20%). Grupa je svakako ostvarila izuzetnerezultate, jer je zahvaljujući unapređenim prerađivačkim kapacitetimai proizvodnjiu 2018. godini, u odnosu na prošlu godinu, nadomestila očekivani pad profitabilnosti usled pogoršanja uslova za preradu, koje potvrđujuslabije referentne maržei jači evro.

Povezana vest:  CRAZY EXPLOSIVE patike za novu generaciju košarkaških zvezda

Tokom godine koja se svrstava među najbolje kada je reč oprerađivačkim performansama, Grupa je zabeležila istorijski nivo proizvodnje od 15,5 miliona metričkih tona (MT) (+ 3%) i nivo prodaje od 16,5 miliona MT (+ 4%), dok se izvoz još više povećao dostigavši rekordnih 9,4 miliona MT, čime je Grupa postala jedan od najvećih izvoznika u Grčkoj.

Povezana vest:  Trideset godina rada kompanije MCDonald’s u Srbiji

Prema rezultatima u skladu sa Međunarodnim standardima finansijskog izveštavanja (IFRS), neto prihod je iznosio 215 miliona evra (-44%), što je posledica gubitaka zabeleženih u četvrtkom kavrtalu u vezi sa procenom zaliha zbog pada cena nafte.

Zahvaljujućiizuzetnim rezultatima, razboritoj finansijskoj strategiji i završetku procesa prodaje udela u DESFA kompaniji “SENFLUGA Energy Infrastructure Holdings SA”, za novčanu naknadu od 284 miliona evra, Grupa može izvestiti o poboljšanom bilansu stanja i nižoj ceni finansiranja.

Povezana vest:  Ostvarite neverovatne popuste na Sajmu turizma!

Poslovanje grupe Hellenic Petroleum, koja posluje na tržištima Grčke, Srbije, Crne Gore, Bugarske, Republike Severne Makedonije, Kiprai odlični rezultati u 2018. godini, potvrdili su lidersku poziciju Hellenic Petroleuma u jugoistočnoj Evropi.

Kompanija EKO Serbia, članica grupacijje Hellenic Petroleum u Srbiji posluje od 2002. godine kroz maloprodajnu mrežu EKO benzinskih stanica.