White Coffe Cup With BeansJedna šoljica kafe dnevno izaziva kofeinsku zavisnost

Istraživanje je pokazalo da većina ljudi koji redovno konzumiraju 100 miligrama kofeina dnevno osete apstinencijsku krizu kada naglo prestanu da ga konzumiraju.
Naime, radi se o tri limenke soka ili jedne do dve šoljice kafe dnevno.
-Čak i ako postanete zavisni od kofeina, konzumiranje nekoliko stotina miligrama dnevno nije razlog za brigu, jer se za većinu odraslih umereno konzumiranje smatra između 300 i 400 miligrama dnevno – piše u knjizi „Kofeinisani“ (Caffeinated) autor Marej Karpenter.
Ona navodi da su najčešći problemi povezani s kofeinom nesanica i pojačana napetost, ali ističe da je efekat kofeina na san vrlo individualan.
Karpenter, takođe, navodi da kofein snažno deluje na povećanje psihičke oštrine i fokus, ali upozorava da ti pozitivni efekti obično jenjavaju posle dugog perioda korišćenja kofeina.
Pišući o sastavu kofeina, Karpenter navodi da je isti, bez obzira da li je njegovo poreklo iz neke biljke ili je nastao u laboratoriji.
-Sintetički je jeftiniji i češće se koristi, ali ako su oba čista, imaće iste efekte. Nema ničeg lošeg u prirodnom kofeinu, ali od njega nećete imati više zdravstvenih koristi – zaključuje Karpenter.

Povezana vest:  Veliki i premali unos soli moze odložiti početak puberteta