srb kraj pesakRUKOMET NA PESKU
Srpski reprezntativci šesti na svetu
 
Selekcija Srbije u rukometu na pesku izgubila je u meču za peto mesto od selekcije Španije rezultatom 2:0 i zauzela šesto mesto na VI Svetskom prvenstvu koje se održalo u Brazilu.
Broj postignutih poena (25:24; 30:24) je najbolji dokaz atraktivne i dinamične igre u kojoj je naše ekipa uskraćena barem za pravo da kroz „šutaut“ pokuša da dođe do pobede. Naime, posle uzbudljive završnice, u kojoj je Marinović golom preko celog terena nekoliko sekundi pre kraja doneo izjednačenje na koti 24, usledio je „zlatni gol“. Taj deo odluke započinje sudijskim bacanjem u kome je loptu za svoj tim osvojio najdominantniji skakač i bloker na prvenstvu, crnoputi španski reprezentativac Ture, preko 2.10m visoki bivši košarkaš koga je selektor „Furije“ Bauza „uvezao“ u svet rukometa na pesku. Španci su dobili pravo na ključni napad i iskoristili su ga, ali tako što je najbolji strelac već 4 uzastopnog svetskog prvenstva Ćispi gol postigao posle napravljenih četiri koraka. To je bilo jasno svima na Centralnom terenu, sem sudijama iz Urugvaja i Brazila. Čak se sa zadrškom i španska „klupa“ obradovala osvojenom prvom periodu igre.
U drugom delu, opet pregršt atraktivnih poteza i golova u kojima je uživalo nekoliko stotina navijača i na kraju, ovaj put zaslužena pobeda Španije 30:24. Par odbrana više španskih golmana su bile prsudne da u ovom setu Španci steknu razliku i pozicioniraju se na petom mestu na planeti. Naša ekipa je ostala stepenik ispod i na kraju može biti zadovoljna krajnjim rezultatom, ali je jasno da je ostao gorak ukus zbog, pre svega, lošije igre pod naletima tropske oluje tokom meča sa Danskom. Taj meč je u mislima mnogih naših igrača i danas. Rukomet na pesku daje šansu svakome, ali i ne prašta propuste, pa sada našoj selekciji preostaje da odgleda preostale mečeve na šampionatu (meč za bronzu Danska – Katar (17h, srpsko vreme) i finale Brazil – Hrvatska (19h)) i počne polako da pakuje kofere za povratak u Srbiju, sa mislima okrenutim narednom Evropskom prvenstvu 2015. godine, kao i prvim Mediteranskim peščanim igrama (Peskara, 21-30.08.2015.), kada će se beach handball naći na programu ovog multisport događaja pod patronatom Međunarodnog olimpijskog komiteta.
–  U neizvesnom prvom setu presudila je jedna lopta. U drugom setu sudije su imale par odluka na našu štetu što je uticalo na krajnji rezultat. Osvajanjem šestog mesta možemo biti zadovoljni. Iza nas su ostali bivši vicešampioni Evrope Rusija, prvak Afrike Egipat, odlična Argentina i još odličnih reprezentacija. Jedna lopta nas je delila od polufinala, ali zato je ovaj sport i atraktivan i dinamičan. Ovim smo dokazali da nam je mesto među najboljima na svetu. Nadamo se da ćemo dobiti bar jedan teren u Beogradu koji će nam omogućiti da se još bolje pripremamo za buduća takmičenja – izjavio je Daniel Petković, selektoa naše reprezentacije nakon utakmice sa Španijom i osvojenog VI mestu na Svetskom prvenstvu u rukometu na pesku.
Povezana vest:  Peruničić izabrao 28 za SP 2019