RUKOMET na pesku Pripreme 1Novi Sad domaćin 9. međunarodnog turnira u rukometu na pesku

Novosadska plaža Štrand  ponovo će biti u znaku sportova na pesku, a na najlepšoj plaži na Dunavu prvi će se naći rukometaši. Od četvrtka do nedelje, pod pokroviteljstvom Grada Novog Sada, Uprava za sport i omladinu, Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu i TONS-a, u organizaciji Gradskog rukometnog saveza biće održan jedan od najjačih evropskih tunira iz zvaničnog kalendara – 9. „Međunarodnog turnira u rukometu na pesku Novi Sad 2015“.

Na okupu će se naći devet muških i osam ženskih ekipa iz Španije, Mađarske, Hrvatske, Bugarske i Srbije. U konkurenciji muškaraca pored domaćih ekipa Taureg (Bačka Palanka), Studenti (Novi Sad), Kikinda i Reprezentacija Srbije, učestvovaće Sokol (Zagreb), Čakovec, Dugi rat (Split) iz Hrvatske, BHC Salgo i Balaton iz Mađarske, a kod žena Petrovaradin, Pančevo, Tikvara (Bačka Palanka) i Reprezentacija Srbije iz naše zemlje, te Primorsko iz Bugarske, Kontesa Nera i Sokol iz Hrvatske, Đer iz Mađarske, i Alhesiras iz Španije.

Povezana vest:  Novi selektor dama, Saša Bošković: "Kruna trenerske karijere"

– Bez sumnje, poklonici ovog letnjeg atraktivnog sporta biće u prilici da prisustvuju do sada na najkvalitetnijem turniru u našoj zemlji. Iz godine u godinu polako je dolazilo do kristalizacije kvaliteta, tako da smo sada došli u situaciju da nam na turniru učestvuju među najjačim ekipama iz Evrope, a neki od njih su bili i prvaci Starog kontinenta. Ponosni smo što će prvi put doći ekipa iz Španije, zemlje koja je jedna od začetnika rukometa na pesku, pa hrvatske i mađarske ekipe, gde je na ceni ovaj sport. Iskreno, nije bilo lako okupiti i animirati čak devet inostranih ekipa,

s obzirom na to da su u toku pripreme za EP u Španiji. A, drago nam je što su i obe srpske reprezentacije s nama – ponosno je istakao direktor turnira Branislav Radišić.

Povezana vest:  SP ZA ŽENE 2013, Rukometašice Srbije od 18 časova protiv Poljske za finale

Upravo zahvaljujući Radišiću turnir u Novom Sadu je jedini koji je ozbiljno zaživeo u našoj zemlji, tako dag a ne bez razloga smatraju lučonošom rukometa na pesku u Srbiji.

– Bilo je pokušaja u više mesta u Srbiji da zaživi rukomet na pesku, a jdino se kod nas održao. Evo, već deveti put bićemo domaćini. Nama se tu ambicije ne završavaju. Želja nam je da uz pomoć RSS dobijemo organizaciju evropskog ili svetskog prvenstva, a naš Štrand ispunjava sve uslove za tako nešto, kao i Novi Sad koji je već bio domaćin EP I SP u rukometu.

Međutim, Radišić ide i korak dalje.

– Moramo da mislimo na budućnost ovoga izuzetno atraktivnog sporta, koji u svetu sve više privlači pažnju. Rukometni klub Adut je napravio pionirske korake okupivši oko 40 zaintersovanih mališana iz Novog Sada (bez obzira na klub u kome treniraju) kojima smo omogućili da prođu školu rukometa  na pesku, a imali su priliku i da igraju mini-rukomet na pesku. Oni već 20-ak dana svakodnevno treniraju na Štrandu. Cilj nam je da napravimo bazu iz koje ćemo crpeti buduće reprezentativce.

Povezana vest:  Perić do daljeg v.d. selektora rukometaša Srbije

U tom pravcu, kao uvertira Međunarodnog turnira biće organizovano jednodnevno takmičenje (18. jun) u konkurenciji kadeta.

– Na Olimpijadi mladih 2018. godine u Argentini prvi put biće zvanično organizovano takmičenje u rukometu na pesku. Dan uoči turnira na terenu Štranda naćiće se šest ekipa koje će se nadmetati za pehar – rekao je Branislav Radišić.

Program prvog dana (četvrtak) traje od 14 do 20 časova, 19. juna  od 15 do 20, dan kasnije (subota) od 9 do 20, a u nedelju od 9 do 15.30, gde su finala planirana posle 13 časova.