juniorke96

Juniorke pred EP, Vlada Šimičić: Devojke imaju karakter

Ženska juniorska reprezentacija Srbije, devojčice rođene 1996. godine i mlađe, pripremaju se u Ečkoj i Zrenjaninu za prvo veliko takmičenje – Evropsko prvenstvo, koje 23. jula počinje u španskom gradu Valensiji. Pred izabranicama trenera Vlade Šimičića je veoma ozbiljan zadatak, s obzirom na rivale u grupi, među kojima su i neke od najkvalitetnijih u ovoj generaciji, Crna Gora i Danska uz dodatak Hrvatske, sa kojom će Srpkinje prvo ukrstiti koplja narednog četvrtka od 17 časova.

– Rad u trećoj fazi priprema je baziran na taktici. Rešavaju se i neki sitni problemi u vezi zdravstvenog biltena. Sve polako dolazi u red, tako da verujemo da ćemo biti pravi i orni za prvo kolo – kaže trener srpskih devojaka, sa kojima je od starta njihove reprezentativne karijere.

U dva kontrolna meča sa Makedonkama u Skoplju viđeno je potpuno drugačija igra, ali i rezultat. U prvom duelu Makedonke su slavile 32:19, da bi naše devojke u drugom meču vodile 21:11, na kraju pobedile 25:18.

Povezana vest:  Nevreme usporilo srpske rukometaše na putu ka Rumuniji

– To su bili mečevi u kojima smo priliku pružili svim igračicama. U prvom duelu, Makedonija je vodila 12:10 na poluvremenu, a onda malo slabija odbrana i loša realizacija, doveli su do ubedljivog poraza. Druga utakmica, totalna suprotnost što se tiče naše realizacije. Popravili smo je, odigrali dosta agresivniju odbranu sa mnogo prekida i to je rezultiralo ranim vođstvom 11:4. Na poluvremenu (13:7) smo se dogovorili da nastavimo da igramo kao da je početak, tako smo došli do 21:11, 22:12, da bih na kraju šansu dao svim igračicama. Bile su to dve jake takmičarske utakmice.

Ništa lakše neće biti ni u Valensiji. Dve ekipe će izboriti plasman među osam najboljih, treća i četvrta iz grupe će razigravati od devetog do 16. mesta.

– Čeka nas teško prvenstvo. Imamo treću i četvrtu ekipu sa prošlog Svetskog prvenstva u grupi, Dansku i Crnu Goru. Tu je i Hrvatska. Svi oni su imali priliku da igraju velika takmičenja do sada i svi su favoriti u poređenju sa nama. Imali smo priliku da igramo sa Crnogorkama takmičarske utakmice na Mediteranskim Igrama. Pobedili smo ih u grupi, izgubili u finalu. Sa Hrvaticama smo odigrali dve prijateljske utakmice u Kragujevcu, i oba puta slavili sa golom razlike. To nam je neka nada da možemo da igramo sa njima. Želimo da se plasiramo u osam najboljih, mogli bismo da budemo i iznenađenje turnira. Nama je prvo veliko takmičenje, naše rivalke imaju već dve godine iskustva, tako da prepuštamo ulogu favorita njima. To nas, međutim, ne sprečava da u Španiju idemo sa velikim ambicijama.

Povezana vest:  Andrijana Tatar u Radničkom

Bili ste član stručnog štaba generacije 1992, koja je dva puta bila u polufinalima velikih takmičenja, imate iskustva na turnirima ovakve vrste. Kako opustiti devojke pred debi na evropskoj sceni?

– Ova generacija ima karakter. To je moglo da se vidi u kvalifikacijama kada smo imali tešku situaciju protiv Slovačke. Slovakinje su vodile protiv svetskog prvaka Rumunije u 45. minutu na njihovom terenu, vodio ih je selektor A selekcije, ali smo uspeli da ih ubedljivo savladamo kada je bilo biti ili ne biti. Odigrali smo fenomenalnu odbranu, dobili 14 razlike, pokazali karakter. Pokazali smo ga i kada nismo otišli na Evropsko kadetsko prvenstvo, nakon čega smo na Mediteranskim Igrama igrali finale, pobedili sve mečeve do finala, između ostalog i dve selekcije, petu i šestu sa EP-a. Ove devojke su željne da pokažu kvalitet i žele veliki rezultat. Potrudićemo se da kanališemo tu želju na najbolji mogući način.

Povezana vest:  Rasopred utakmica 8. kola Super lige za muškarce

Kakav je plan do kraja priprema?

– Do 19. jula smo u Zrenjaninu. Sledi dan pauze, pa se okupljamo 21. jula u Slodesu gde ćemo imati jedan trening, a dan kasnije preko Frankfurta letimo za Valensiju – zaključuje Šimičić.

MEČEVI SRBIJE NA EURO 2015:
Srbija – Hrvatska 23.7 – 17 časova
Srbija – Danska 24.7 – 15 časova
Srbija – Crna Gora 26.7 – 17 časova
Važni Linkovi