boskovic nov 2015

Saša Bošković: Kolektiv nam je sve

Pred selektorom Sašom Boškovićem je zahtevan zadatak da u deset dana ukomponuje sve linije srpskog državnog tima na završnim pripremama pred start SP 2015, 5. decembra u Danskoj. Srpkinje se nalaze u Brazilu, gde će u petak odigrati prvi meč sa selekcijom Argentine na turniru „Četiri nacije“, na kom učestvuju i domaćin, odnosno, selekcija Slovenije:

– Nama je prioritet na turniru da uigramo trojku i četvorku u odbrani i probamo neke nove devojke. Sastav je nepromenjen osim Sanje Rajović. To su devojke koje su iznele mečeve protiv Ukrajine i Italije.

Kakva je situacija sa Sanjom Rajović?

– Imala je dodatne lekarske preglede. Ne bi trebalo da bude većih problema, ali po dogovoru sa lekarom, s obzirom na pređašnje iskustvo sa povređenim igračicama, moraju da se izvrše detaljne analize. Verujem da neće biti nikakvih problema. Turnir u Brazilu će biti lepa prilika da mlada Jelena Agbaba dobije priliku.

Šta će vam biti osnovna ideja na pripremnim mečevima u Brazilu?

– Španija je odustala, umesto nje je ušla Slovenija. Slovenke su se pokazale protiv Crne Gore, biće to dobra utakmica. Pokazaćemo da možemo da se nosimo sa svim ekipama. Brazil je apsolutni favorit. Prihvatili smo poziv jer je želja bila da finalisti Svetskog prvenstva igraju pred Olimpijske Igre. Želja IHF je da se promoviše rukomet. To je i lepa prilika da se oprobamo protiv najbolje reprezentacije sveta. Brazilke su sjajne, za četiri godine su imali jedno loše poluvreme. Tih 15 minuta protiv Norveške u Londonu i protiv nas na Svetskom prvenstvu. Praktično nisu izgubile utakmicu godinama.

Povezana vest:  Vardar prekinuo saradnju sa Indirom Kastratović nakon nerešenog rezultata

Da li daleko putovanje i promena klime mogu da budu negativni faktori u pripremama za Dansku?

– Reč je o tri sata vremenske razlike. Devojke su svesne da ako žele da uradimo nešto dobro, moramo da se suočimo sa svim problemima, kao što je to putovanje. Dvanaest sati u avionu može još više da nas zbliži. Nema to veze sa pripremama za prvenstvo. Najbitnije je da su devojke dobro raspoložene. Idemo u Dansku da ostvarimo san.

– Svesno smo to uradili. Prihvatili smo dolazak u Brazil još za vreme SP u Nišu. Sve je bilo dogovoreno još pre dve godine. Kada si na vrhu, kada osvajaš medalje, imaš neke obaveze. Nešto što smo prihvatili, ne možemo da odbijemo. Imamo veliki ugled u rukometnom svetu. Nalazimo se na petom mestu. To se ni u Srbiji ne ceni tako mnogo iako smo najbolji Savez od svih. Niko nije peti na svetu na zvaničnim listama. Ni fudbal, ni košarka, odbojka, ni vaterpolo. To moramo da cenimo. Kada sam došao na mesto selektora, tražio sam da igramo sa Danskom ili Norveškom. Nismo uspevali, a sada sam samo za ovaj termin imao pet poziva, počev od Francuske, Norvežana, Poljaka, Danaca. Neverovatno. To je dokaz da vredimo.

Povezana vest:  Srbija protiv Mađarske u baražu za SP

Za to će još jedna potvrda morati da stigne u Danskoj. U olimpijske kvalifikacije vodi plasman na prvih sedam mesta, uz mogućnost da se ta lestvica spusti za još mesto, dva…

– Moramo dobro da odigramo u grupi koja je jako teška. Najbitnija je utakmica osmine finala. Bez obzira s kim igramo, najjači moramo biti u osmini finala. To nas čeka, kao i pre dve godine u Srbiji. Nebitno je da li će to biti Švedska, Poljska ili Holandija. Mi moramo biti pravi. Možemo biti i prvi u grupi, a onda podbaciti kada je to najpotrebnije.

Kako ste zadovoljni igrama ove grupe devojaka, oslabljene za neigranje četvorke sa najvećim međunarodnim rejtingom?

– Prezentovali smo jako lep rukomet od samog starta, i protiv Rumunije, i protiv Ukrajine. Ono što je izuzetno bitno je da igramo jako kolektivno. To krasi ovu selekciju. Može jedna danas da iskoči, sutra će druga, ali kada pogledate zapisnik sa utakmice, vidite da sve igračice daju golove, od levog do desnog krila. Jako dobro igraju krila, i svi bekovi, pivotmeni, golmani dobro brane. To nas krasi. Kolektiv mora da nas dovede do tog sna, nikako jedan igrač. Svih 16 igračica mora disati kao jedna. Spremili smo se za sve rivale u grupi od Crne Gore, Mađarske i Danske, do nezgodnog Tunisa i Japana. Neće biti lako, ali devojke moraju da veruju u ono što rade.

Imaćete i veliki broj debitantkinja…

Povezana vest:  SP ZA ŽENE 2013, Srbija danas protiv Brazila za titulu prvaka sveta

– Prvi put će tu biti Georgiev, Prijović, Petrović, Agbaba, Kolundžić, Radosavljević. Imamo poverenja u sve njih. Georgiev igra sjajno. Malo se zna da je upravo ona pobedila Rumuniju, iako nije igrala. Sjajno je radila treninge i praktično nam je najviše pomogla glumeći na treninzima određene rumunske igračice, kako igraju. To je jako bitno. Istrajan sam u tome da je kolektiv sve.

Imate i igračicu koja trenutno ne igra zbog spora sa svojim klubom – Dijanu Radojević.

– Istina, prošla je sva okupljanja u Aranđelovcu. Nadam se da će Arbitraža biti rešena, da nastavi da igra, da i klub i ona budu zadovoljni. Meni je žao što to odavno nije rešeno, ali tako je kako je. Očekujem od Liščević da bude pravi vođa tima. Očekujem da Fića (Filipović) bude pravi kapiten, da Živković nastavi da bude nosilac igre, da Krpež nastavi fenomenalne partije, kako u klubu, tako i ovde. Sanjica Radosavljević igra jako dobro, odigrala je fantastično protiv Italije i Ukrajine. Očekujem i Anđu (Janjušević) da bude na nivou, jer odlično radi na treninzima. Dijana Števin je uskočila umesto Žarkovićke. Ono što mi je bitno, ako pogledate sastav, većina devojaka može da odigra kvalitetno odbranu. To je ključno za uspeh u Danskoj. Nadam se brzom povratku i Sanje Rajović koja je ključni igrač, kvalitetan, može da odigra dva i pet u odbrani. Potrebna nam je – zaključio je Bošković.