ep u23 kzn 01042015

Nemeš i Stankić: Hoćemo medalju sa SP kao Štefanek

Srpski rvači Viktor Nemeš i Vladimir Stankić, osvajači medalja na šampionatu Evrope za mlađe seniore u Poljskoj, poručili su danas da im je sledeći cilj seniorsko prvenstvo sveta u Las Vegasu, gde će pokušati da ponove podvig Davora Štefaneka, koji je prošle godine u Taškentu osvojio zlato.
Nemeš je u Poljskoj osvojio zlato u kategoriji do 75 kilograma, dok je Stankić bio srebrni u konkurenciji do 85 kilograma.
Uspeh Nemeša dobija na značaju ako se zna da je uoči šampionata na Gran priju u Mađarskoj polomio šaku.
-Nadam se da ću se i sa Svetskog prvenstva vratiti kao pobednik. Trebalo bi da uzmem medalju na tom takmičenju, a onda ću da se okrenem Olimpijskim igrama u Brazilu – rekao je Nemeš na konferenciji za medije i zahvalio se treneru Stojanu Dobrevu na pomoći.
Stankić je rekao da će mu medalja dati samopouzdanje da nastavi da radi kako bi osvojio nova odličija.
-Dali smo maksimum, mnogo smo trenirali, ovi rezultati pokazuju da na pripremama nismo ležali i odmarali. Moramo da nastavimo da treniramo, a rezultati će sami doći – rekao je Stankić.
Selektor reprezentacije Sreten Damnjanović očekuje da reprezentativci na SP u Las Vegasu izbore jos dve – tri olimpijske norme i mirno dočekaju Igre u Riju.
-Ova generacija rvača stvarana je 10 godina unazad. Prvenstvo Evrope za mlađe seniore pokazalo je da u budućnosti može još da se uradi. Bilo je lepo gledati borbe naših boraca, Nađ je tu namanje iskusan, zauzeo je peto mesto, ali stasaće i on – rekao je Damnjanović.
Predsednik Rvačkog saveza Srbije (RSS) Željko Trajković zahvalio je Ministarstvu omladine i sporta, Olimpijskom komitetu Srbije i Sportskom savezu Srbije na velikoj pomoći koju dobijaju
-Lepo je bilo biti predstavnik Srbije u Poljskoj. Publika je počela da doživljava srpske rvače kao favorite. Nastavićemo ovim putem, nadam se da će takmičari postizati uspehe i na narednim takmičenjima, Svetskom prvenstvu u Las Vegasu i Olimpijskim igrama u Riju – rekao je Trajković.
On je dodao da je posle ovih uspeha rvanje zaslužilo da se nađe u prvoj kategoriji sportova. 
-Bilo bi dobro da šira javnost zna da je funkcionisanje sporta u državi dobro. Stvari su postavljene pravilno, svako može da pravi planove i programe. Naši sportisti znaju šta im donosi prvo, drugo ili treće mesto. Imamo dobre uslove, nisu na svetskom nivou, ali ne možemo da se žalimo s obzirom na stanje u državi.
Pomoćnik ministra omladine i sporta Uroš Zeković čestitao je Nemešu i Stankiću na uspehu koje su ostvarili u poljskom Valbžihu.
-Medalje koje ste osvojili veoma su važne, pokazale su da Srbija ima sjajnu generaciju rvača i da stipendije koje dobijaju nisu uzaludne. Nadam se da će se saradnja nastaviti i verujem da ćemo imati još povoda za okupljanje – rekao je Zeković.
Potpredsednik RSS Rajko Baltić rekao je da se Srbija nalazi među pet svetskih nacija kada je rvanje u pitanju.
-Iza nas je težak period, ali podmalđivanje reprezentacije je dalo rezultat. U rvanju je vidljiv timski rad. Više od 30 medalja u juniorskoj, kadetskoj i seniorskoj kategoriji nam daju za pravo da sa optimizmom dočekujemo Olimpijske igre u Riju – rekao je Baltić.
Potpredsednik RSS Jusuf Abazov rekao je da je zlato Štefaneka u Taškentu otvorilo vrata ostalim rvačima da ostvare uspeh.
-Velika je čast biti deo ovog projekta. Predsednik, selektor i treneri su uložili veliku snagu i energiju. Nadam se da ćemo nastaviti sa dobrim rezultatima – rekao je Abazov.
Naredno takmičenje na kojem će učestvovati srpski rvači je Svetsko prvenstvo, koje će od 7. do 12. septembra biti održano u Las Vegasu.

Povezana vest:  PRVA RVAČKA LIGA SRBIJE, Počinje borba, Proleter brani titulu, Senta istupa iz Lige?!

PHOTO: ATAImages