STRELJASTVO PRIPREME U PUNOM JEKUSvuda pođi u Novi Sad dođi

Prvi deo završne faze priprema srpske reprezentacije za 51. Šampionat sveta u streljaštvu u Granadi od 6. do 20. septembra, završen je u Novom Sadu. Srpski strelci su dobili mali odmor za vikend, a u ponedeljak (ako stigne MK municija) ponovo će se okupiti u Novom Sadu i nastaviti rad do 30. avgusta.
– Odlučili smo da ne idemo u Zagreb na međunarodni turnir 23. i 24. avgusta, jer takmičari ne bi mogli da se osveže za nastavak priprema – kaže Srećko Pejović sportski direktor SS Srbije. – MK municija je na carini, trudićemo se da u ponedeljak obavimo sve formalnsti oko uvoza i ako se završi kako bi trebalo istog dana bismo se okupili na strelištu i nastavili rad. Ukoliko se nešto otegne, okupljanje je u utorak 25. avgusta. Cilj je jasan da se dobro pripremimo za borbe za svetske medalje i olimpijske vize za Rio 2016. koje će se vaditi u Granadi.
Pejović ističe odličnu atmosferu i disciplinovan rad svih strelaca:
– Trenizi su intenzivni, ali ih svi dobro podnose. Pridružili su nam se Zorana Arunović, Jasna Šekarić i Jelena Arunović koje su se vratile iz Francuske iz trening kampa „trikolora“, u nastavku priprema očekujemo da nam se priključe i Andrija Milovanović i Milica Babić koji su sa trenerom Marijanom Novković osvetlali obraz srpskom streljaštvu na OI mladih u Nankingu osvajanjem, u paklenoj konkurenciji, četvrtog, petog i sedmog mesta. Ivana Maksimović, koja je u Nankingu bila kao deo tima velikih šampiona u programu MOK „Uzor mladim sportistima“, leti pravo u Grandu gde će nastaviti treninge i dočekati ostatak reprezentacije – objasnio je planove Pejović.- Na pripremama su i rezerva za vazdušni pištolj Aleksandra Ristović i dve perspektivne takmičarke ovim oružjem Danica Rašeta i Jovana Dragačevac. Još jednom se, u ime cele streljačke organizacije, zahvaljujem Olimpijskom komitetu Srbrije i Ministarstvu omladine i sporta koji izuzetno pomažu Streljačkom savezu Srbije da sprovede finansijski zahtevan program.

Povezana vest:  STRELJAŠTVO, Andrea Arsović i Damir Mikec najbolji strelci Srbije 2016. godine

Sastavi reprezentacija

Borbe za medalje u Granadi počinju 8. septembra (MK pištolj, seniori – eliminacije, računaju se za ekipne medalje i vazdušna puška – seniori, finale od 13,30) a sastavi reprezentacija i ekipa po discilinama su – pištolj – seniori: Damir Mikec (Policajac), Dimitrije Grgić (Akademac), Andrija Zlatić („Aleksa Dejović“) – svi gađaju MK i vazdušnim pištoljem.
Seniorke – MK pištolj: Zorana Arunović, Jasna Šekarić (obe C. zvezda) i Jasmina Grgić (Smederevo). Vazdušni pištolj: Arunović, Šekarić i Bobana Veličković (Bor 030). Rezerva je Aleksandra Ristović (Zvezdara).
Juniorke – samo MK pištolj: Ana Alentijav (Smederevo).
Puška – seniori, MK puška trostav 3 puta 40 metaka i MK puška 60 metaka ležeći: Nemanja Mirosavljev (Novi Sad), Milenko Sebić („Akademija Maksimović“) i Stevan Pletikosić („Čika Mata“). Vazdušna puška: Pletikosić, Sebić i Milutin Stefanović („Čika Mata“).
Juniori – samo vazdušna puška: Stevan Jovanović, Miloš Ivanović (obojica „Čika Mata“) i Andrija Milovanović (Niš).
Seniorke, MK puška trostav 3 puta 20 metaka i MK puška 60 metaka ležeći: Ivana Maksimović („Akademija Maksimović“), Andrea Arsović (Partizan) i Jelena Živković (Jagodina). Vazdušna puška: Maksimović, Arsović i Katarina Biserčić (Niš).
Juniorke, MK puška trostav i MK puška 60 metaka ležeći: Milica Babić (Novi Sad), Tijana Kolarik (Pančevo) i Marta Bireš (Jedinstvo, Stara Pazova). Vazdušna puška: Babić, Tiha Todorović („Lukanjac“, Pirot) i Nina Radulović (Zvezdara).
Uz Srećka Pejovića, u stručnom štabu su – treneri za pušku: Dragan Donević, Mira Maksimović, Lidija Mihajlović, Dragan Marković (Milutin Stefanović će ostati kao trener za juniorske kategorije) i treneri za pištolj: Jelena Arunović, Aleksandar Zlatić, Boban Marković, Goran Mikec i Mitja Grgić. Lekar reprezentacije biće dr Slaviša Jovanović.

Povezana vest:  Jasmina Milovanović na finalu Svetskog kupa

Kako do olimpijskih viza

Ciklus vađenja olimpijskih viza za Rio počinje na Svetskom šampionatu u Granadi u Španiji (sve discipline, klasično streljaštvo i glineni golubovi). Tu će se podeliti za muškarce i žene ukupno 64 vize. Muškarci će se boriti za po pet viza MK puškom – trostav i 60 metaka ležeći, za šest viza vazdušnom puškom, četiri vize MK pištoljem na 50 metara, šest viza vazdušnim pištoljem i dve vize MK pištoljem – brza paljba. Dame će se boriti za pet viza MK puškom trostav, šest viza vazdušnom puškom, šest viza vazdušnim pištoljem i pet viza MK pištoljem 30 plus 30 metaka. U gađanju glinenih golubova podeliće se za muškarce po tri vize u trapu i skitu i dve u dubl trapu, a za žene po dve u trapu i skitu.
Na Šampionatima sveta 2014. i 2015, Svetskim kupovima u 2015. i kontinentalnim prvenstvima u 2015. i 2016. podeliće se ukupno 357 olimpijskih viza (214 za muškarce i 143 za žene). Devet viza (pet za muškarce i četiri za žene) automatski dobija zemlja domaćin (Brazil), dok će tripartitna komisija imati na raspolaganju još 24 vize da ih raspodeli po principu unverzalnosti. Ukupno će u Riju gađati 390 strelaca u 15 disciplina. Maksimalan broj strelaca koji može da kvalifikuje jedan nacionalni olimpijski komitet je 30 (18 muškaraca i 12 žena). U svakoj disciplini mogu da gađaju samo po dva strelca iz jedne zemlje. Olimpijska viza pripada nacionalnom olimpijskom komitetu i nacionalnoj streljačkoj federaciji, a ne strelcu koji je osvojio.

Povezana vest:  Rackov i ekipa „Radivoj Ćirpanov“ šampioni Srbije „papovkom“