kzn streljastvo 25052015

Na zlatnom talasu u Minhen

Strelci Srbije će od 28. maja do 2. juna gađati na Svetskom kupu u Minhenu, gde odlaze na zlatnom talasu iz Fort Beninga, kada su osvajanjem tri zlatne medalje i dve olimpijske vize, postignut istorijski uspeh srpskog streljaštava, jednog od najtrofejnijh olimpijskih sportova, kao je na konferenciji za novinare istakao predsednik Streljačkog saveza Srbije Siniša Mašović:

– Nikada Srbija nije bila najuspešnija nacija na Svetskim kupovima i pobede Andree Arsović vazdušnom puškom, Damira Mikeca MK pištoljem i Milutina Stefanovića vazdušnom puškom sa evropskim rekordom finala,  ući će u anale našeg streljačkog sporta. Od 11 olimpijskih viza koje ima trenutno Srbija, šest su osvojili strelci.  Nastavljamo dalje, u Minhenu  je nova prilika za dokazivanje. Zahvaljujem se na ogromnoj podršci Ministarstvu omladine i sporta Srbije, Olimpijskom komitetu Srbije i Sportskom savezu Srbije bez koje ne bio bilo ni ovih uspeha. U ime cele streljačke organizacije čestitam Andrei Arsović i našem generalnom sekretaru Nenadu Petkoviću na „Majskim nagradama“.

Sportski direktor SS Srbije Srećko Pejović je podvukao:

– Andrea Arsović, Damir Mikec i Milutin Stefanović su u  finalu iza sebe ostavili strelce koji, ne samo da su okićeni medaljama sa najvećih takmičenja, već su trenutno broj jedan na svetskim rang listama, što daje posebnu težinu našim uspesima. Bili smo senzacija Svetskog kupa u Fort Baningu. Osvojili smo i dve olimpijske vize što je bilo u planu i mislim da smo na najboljem putu da  u ovoj godini dođemo do osam do deset ulaznica za Rio 2016. i tako, realno, odvedemo tim koji će se boriti i za medalje.

Trener reprezentacije i Andree Arsović Dragan Donević je  izneo i nekoliko interesantih podataka:

– Zlatna medalja Andree Arsović je prva  sa Svetskih kupova od Aranke Binder i Minhena 1992, dok je  Milutin Stefanović osvojio prvo zlato za muškarce posle Gorana Maksimovića i Minhena 1996. Na svetskim listama koje je objavila Međunarodna federacija streljačkih sporotova ISSF Arsovićeva je broj 1 vazdušnom puškom, Mikec broj tri vazdušnim pištoljem, a Stefanović broj četiri vazdušnom puškom. Moramo da istaknemo i tri izvanredna rezultata od preko 1.170 krugova MK puškom trostav za seniore, što se nikada nije desilo…

Povezana vest:  Arsovićeva osma MK puškom 60 metaka ležeći na Univerzijadi

Andrea Arsović je, po povratu iz Fort Beniga primila u „Majsku nagradu“ Sportskog saveza Srbije, najveće društveno sportsko priznanje u Srbiji:

–  Za mene je ova nagrada podstrek da  budem još uspešnija. U Fort Beningu smo bili prva nacija i biti u takvom timu za svakog sportistu je čast i privilegija. Imamo mnogo takmičenja do kraja godine i biće, sigurna sam, još prilika da se radujemo medaljama. Hvala i „sedmoj sili“ koja nas je sjajno pratila do sada, pomogavši da se o našim uspesima više pročita i dalje čuje i vidi.

Damir Mikec je u martu u Arnhemu osvojio evropsko srebro vazdušnim pištoljem, potom i zlato  MK pištoljem u Fort Beningu. Dva velika uspeha za ocenu „čista desetka“ za ovaj deo sezone:

– Do sada smo udarnički ispunili, pa i u nekim elementima, premašili plan. Mom treneru Goranu Mikecu i meni, olimpijska viza će pomoći da u nastavak veoma naporne takmičarske godine uđemo rastrećeni, ali bez opuštanja. Čekaju nas, deset dana posle Minhena Evropske igre u Bakuu, zatim Evropsko prvenstvo MK oružjem u Mariboru, pa finale Svetskog kupa u oktobru. Biće teško, ali kada osvojite medalju svi napori se zaborave…

Milutin Stefanović je posle sjajne prošlogodišnje sezone, kada je debitovao u reprezentaciji na svetskim kupovima,  nastavio sa uspesima:

Povezana vest:  Zbog besparice srpski studenti - strelci otkazali učešće na Šampionatu sveta u Vroclavu!

– Bilo je sjajno lane,  još je lepše ove godine! U Fort Beningu sam 2014. osvojio medalju, tako da sam na tom strelištu nekako kao kod kuće, svoj na svome i to je pomoglo da uz zlatnu medau i olimpijsku vizu oborim i evropski rekord finala vazdušnom puškom 209,7 krugova i popravim rezultat Rusa Lugineca iz  Fort Beniga 2014. od 209,4 kruga. Volim da gađam sa najvećim strelcima sveta, to me inspiriše. Večeras odlazimo za Minhen i nadam se dobrim plasmanima pre svega mojih drugova iz reprezentacije da osvajimo još neku olimpijsku vizu puškom, ali i pištoljem za dame.

Goran Mikec trener Damira Mikec, je naglasio:

– Još imamo mnogo takmičenja do kraja sezone, koja je izuzetno naporna i moramo mudro da isplaniramo vreme  da bismo u olimpijsku godinu ušli sveži. Olimpijski turnir u Riju zahtevaće veoma kvalitetne pripreme, ako želimo uspeh.

Na pitanje da li može da se desi da Srbija osvoji više kvota nego što joj je objektivno potrebno, Srećko Pejović je objasnio:

– Ako, na primer seniorke puškom osvoje četiri kvote mogu da gađaju tri takmičarke, a kod seniora ovim oružjem, sa šest olimpjiskih viza četiri strelca. To, međutim, nije baš dobro rešenje i obično te zemlje vraćaju kvote ISSF, koji ih raspoređuje. Imali smo situaciju pred London 2012. da smo jednu kvotu za muški pištolj, koju je osvojio Grgić, preraspodelili i otišla je Jasna Šekarić.  Optimalan broj kvota je od osam do deset i na tome ćemo se i zadržati.

Na olimpjsko strelište u Minhenu Andrea Arsović odlazi kao broj jedan na svetskim rang listama vazdušnom puškom objavljenim pred ovo takmičenje. U ovoj disciplini među deset na šestom mestu je Ivana Maksimović. Damir Mikec je treći MK pištoljem (posle Fort Beninga popeo se sa desete pozicije), dok je Milutin Stefanović vazdušnom puškom „skočio“ sa  11. mesta na – četvrto! U prvih 15. je Milenko Sebić MK puškom trostav na 15. mestu, a u prvih 20 na 17. mestu vazdušnim pištoljem je Dimitrije Grgić, na 19. mestu Zorana Arunović i na 20. poziciji Jasna Šekarić (obe vazdušnim pištoljem).

Povezana vest:  Pletikosić osmi u finalu MK puškom 60 metaka ležeći na Svetskom kupu u Beogradu

U Minhenu će puškom nišaniti nove olimpijske vize Milenko Sebić (C. zvezda, sve tri discipline-  MK puška trostav i 60 ležeći i vazdušna puška), Milutin Stefanović („Čika Mata“ – vazdušna puška, van konkurencije MK puška trostav i 60 ležeći), Nemanja Mirosavljev (Novi Sad –MK puška trostav i 60 ležeći), Stevan Pletikosić („Čika Mata“ – sve tri discipline), Dejan Pešić (Pančevo – van konkurencije MK puška trostav i 60 ležeći), Andrea Arsović (Partizan) i Ivana Maksimović („Akademija Maksimović“) – obe će gađati MK puškom trostav i vazdušnom puškom, Dragana Todorović („Novi Beograd Ušće“ – MK puška trostav,  van konkurencije vazdušna puška),  Jelena Živković (Jagodina –van konkurencije MK i vazdušna puška) i Katarina Biserčić (Niš – vazdušna puška, van konkurencije MK puška trostav).

Pištoljem, gađaće MK i vazdušni pištoljem Dimitrije Grgić (Akademac), Damir Mikec (Policajac) i Andrija Zlatić („Aleksa Dejović“), kao i Zorana Arunović (C. zvezda) i Jasmina Grgić (Smederevo), dok će po jednu disciplinu u konkurenciji gađati Jasna Šekarić (C. zvezda -MK pištolj) i Bobana Veličković (Bor 030 – vazdušni pištolj). Drugim oružjem obe će gađati van konkurencije za „em – ku – es“.

U stručnom štabu na olimpijskom strelištu u glavnim gradu Bavarske  biće Srećko Pejović, Dragan Donević, Jelena Arunović, Aleksandar Zlatić i Goran Maksimović.